Estland Resa med hund Resor & Guider

GUIDE: Hundvänliga Tallinn och konsten att åka färja med schäfrar

En grupp rysktalande turister skrattar, pekar och tar bilder när vi rastar hundarna på Tallink-färjans däck. Vi är på väg till Estland hela familjen. Flexie, Kolja och Müsli är tre lagom stora schäfrar. Och så Fredrik och jag.

På bildäck står vår Volkswagen LT35, en transportbuss vi på egen hand byggt om till campingbil. På båten finns djurhytter som jag faktiskt gillar bättre än de vanliga eftersom de inte har heltäckningsmatta. Flexie är van resenär och kissar glatt på däck medan vi glider ut genom Stockholms skärgård mot Estland.

Det är inte första gången vi beger oss österut för sommarsemestern. I själva verket är det här sjätte gången vi åker. De fyra första somrarna tältade vi och tog ibland in på vandrarhem eller hotell. I år blir den andra färden i den ombyggda bussen. Det är också första gången vi startar färden i Tallinn med tre hundar.

Nu tar vi en snabb titt på hur resan med Tallink var:

Müsli, vår yngsta förmåga, var inledningsvis lite skeptisk men som den stencoola hund hon är så anpassade hon sig kvickt och nosade ivrigt runt på däck.

Hela flocken samlad, bra träning för vovvarna att bara chilla i nya miljöer. Dom gjorde stor succé bland medpassagerarna kan tilläggas.

Att tänka på för dig som vill åka färja med hund

– Packa hundarnas mat i påsar med rätt mängd. Det blir mycket smidigare så.

– Ta med en anti-spillskål, praktiskt i de små hytterna plus bra om båten gungar.

– Ta med bajspåsar (ibland finns det påsar på däck men räkna inte med det).

– Lådan där hundarna kan rastas är väldigt liten på båten till Tallinn (på Riga-båten är den större). Således kommer hunden sannolikt göra behoven på själva däcket. Inga problem där men plocka upp.

– Extremt viktigt: ta med pass och vaccinationsintyg (särskilt viktigt med rabies).

Kommentera gärna om du har några frågor om att resa utomlands till Baltikum med hund!

Hitta mer inspiration

2 Kommentarer

 • Svara
  anna-carin grufman
  02/07/2018 at 07:19

  hej vi reser med utomlands m vår lilla ?och har precis kommit hem fr Spanien.Vi maskade av henne hos veterinären då trots att det inte var nödvändigt,undrar dock vad som gäller för inresa i Estland/Tallinn? är det som i Finland? isåfall måste vi maska av henne igen.Hittar inget på jordbruksverket om just inresa till Estland så därför passar jag på o frågar här./Anna-Carin

  • Svara
   Nilsson
   02/07/2018 at 05:25

   Hej! Jag kan bara svara utifrån egen erfarenhet och det är att ingen har bett om att få se något om avmaskning utan det är bara rabies som gäller. Estniska tullen blev jätteförvånade när vi ens försökte visa hundarnas pass. Så nej jag har aldrig gjort nått annat än vanliga vaccinationer och rabies ?

Lämna ett svar