Estland Resor & Guider

Övergivna kärnvapenbaser i Estland

Regnet vräker ned när vi rullar längs med den gropiga grusvägen mot raketbasen Kadila i Estland. Här tjänstgjorde en division från the 304. Missile Regiment of the Soviet Guards från 1960-talet och framåt. Bland annat fanns missiler av typen R-12 i Kadila. Missilerna kunde flyga 2 000 km bärandes kärnstridsspetsar om 1 eller 2,3 megaton.

År 1985 hade USA 23 000 kärnstridsladdningar, Sovjetunionen 44 000. En våldsam kapprustning pågick och en slutgiltig konfrontation verkade oundviklig. Men så blev det inte. 1987 slöts ett avtal mellan USA och Sovjetunionen om att eliminera alla medeldistansraketer. För den som vill veta mer rekommenderar jag Peter Handbergs bok  Undergångens skuggor – missiler och möten som berättar om den tid när det i Baltikum fanns nog kärnvapen för att utplåna allt liv på jorden.

Sedan 1978 står basen Kadila övergiven i skogen och många byggnader har rasat samman eller rivits. Ett par hangarer finns dock kvar att beskåda. Basen är öppen för allmänheten så vem som helst kan åka dit. Det finns dock ingen information på plats eller någon entré eller liknande. Hugade kan ta del av mer fakta om basen, liksom en karta här.

Vi har besökt ett femtontal övergivna baser runt om i de baltiska skogarna. Sorgligt nog försvinner dem i rask takt. Husen rasar, lokalbor plockar tegel och vissa militärbaser rivs av länder som förståeligt nog inte nödvändigtvis vill påminnas om den sovjetiska ockupationen. Andra hangarer används numera civilt som förråd och området utanför som virkesuppläggningsplats.

På en utav de andra baserna gjorde vi postapokalyptisk plåtning för att visa upp produkter som säljs av ett av företagen som är kunder till mitt företag.

Hitta mer inspiration

Inga kommentarer än, skriv gärna något!

    Lämna ett svar