Estland Nilsson i skogen Resor & Guider

Estnisk öl, natur och bastubad

Stålgrått med skummande vågtoppar breder Östersjön ut sig kring färjan. På restaurang Alexandra äter vi späck och vitlök på grovt bröd ackompanjerat av iskall vodka till förrätt. Återigen lockar öst. Estniska Tallinn närmare bestämt. En föränderlig stad som utvecklas snabbt utan att för den skull förlora sig själv.

Klassisk förrätt ombord på Tallink Baltic Queen på restaurang Alexandra.

 

Från mõdu (honungsmjöd) till mikrobryggerier

Ölkulturen i Estland utvecklas raskt. Det lokalproducerade hantverksölet är anledning nog resa dit. Dryckens historia i landet är lång. På 1800-talet blev öl och andra fermenterade drycker (så som honungsmjöd) populärt i Estland. Teknikerna varierade men öl med olika kryddning bryggdes på gårdar runt om i landet. Den industriella revolutionen tog död på den småskaliga tillverkningen och den sovjetiska ockupationen gjorde halt på ölkulturens utveckling. Nu tar esterna ikapp förlorade år med kraft.

Öl från mikrobryggerierna Pühaste och Põhjala ombord på Tallink-färjan. Baren har ett ganska gediget utbud av lokal öl. Vi blev positivt överraskade.

Mikrobryggerier som Kolk, Põhjala, Pühaste, Tanker och Õllenaut (för att bara nämna några) sätter estnisk hantverksöl på kartan. Pühastes, för Tallinks räkning specialbryggda öl, Sireen stiftar vi närmre bekantskap med på båten. Ölet smakar mjukt av karamellmalt, apelsin och Earl Grey-té. En för mig given favorit, köpte med mig ett par flaskor hem. Fredrik däremot föredrog Põhjalas kaffe- och chokladsmakande porter Must Kuld.

Vandring runt Viru högmosse

Det dystra, grå vädret dagen efter gör oss inget. Ensamma vandrar vi från parkeringen genom tallskogen mot Virus träskmark. På träspångarna ligger snö fortfarande kvar och mycket av vattnet är fruset trots tövädret. Leden sträcker sig 3,5 km genom myrlandskapet. Till skillnad mot sommarens besök ekar det nu tomt på stigarna.

Vandring runt Viru högmosse rekommenderas starkt. Nu har jag varit där både på sommaren och vintern. 3,5 lättpromenerade kilometrar klarar de flesta.

 

 

I Estland är det RMK som vårdar, planerar och avverkar i statliga skogar. Som en del i detta arbete anlägger organisationen vandringsleder och campingplatser där brasved tillhandahålls. I somras när vi campade i Estland var det väldigt smidigt att använda deras webbplats för att hitta ställen där det är tillåtet att sova över. Här finns också mer information om Viru.

 

 

Återhämtning med bastu och bad

Efter vandringen styr vi åter kosan mot Tallinn och Tallink SPA and Conference Hotel där vi ska bo. Som bekant älskar vi att bada bastu (hemma på gården har vi en vedeldad bastu med utsikt över hagen) och på hotellet finns flera olika typer av bastu att välja på. Ångbastu i all ära men personligen föredrar jag en rejält varm finsk bastu. I SPA-avdelningen finns en stor, gemensam sådan där vi värmer upp oss ordentligt.

Bassängerna på Tallink SPA and Conference Hotel.

Tankar på att besöka gymmet fanns där men dessa slogs snabbt ur skallen när vi upptäckte att det fanns en bar i poolen. Kommer få sota för denna jul när måndagsfysen drar igång igen. Nåja. Öl intogs innan vi simmade ut i den uppvärmda utomhusbassängen. Det spelar liksom ingen roll hur gammal jag blir, varma pooler utomhus är lika roligt nu som när jag och syrran var små och badade i en sådan i fjällen med familjen.

En av poolerna på Tallink SPA and Conference Hotel.

På krogen Vana villem invid Keskturg äter vi kvällens middag. En trevlig pub som är värd ett besök om du är i krokarna och gillar Leffe Blonde men som inte riktigt är värd promenaden dit bara för dess egen skull.

På Vana villem med en konventionell men mycket uppskattad klassiker Leffe Blonde.

Givetvis återkommer jag till det estniska ölet och Tallinns krogar i ett mer utförligt inlägg framöver. Till dess hittar du fler bilder från Viru träsk på min Facebook-sida. Denna får ni hemskt gärna skänka en gilla-markering förresten, där dyker alla nya inlägg upp direkt vid publicering förresten.

 

 

 

 

 

Resan är en pressresa som jag är inbjuden till av Tallink. Åsikterna är som alltid mina egna.

Hitta mer inspiration

Inga kommentarer än, skriv gärna något!

    Lämna ett svar