Försvarsmakten Jobb i Försvarsmakten Nilsson i skogen Överlevnad & Bushcraft

Överlevnadsutbildning SERE A

SERE A värnplikt utbildning

Svenska folkets förmåga att hantera sig själva i överlevnadskunskap är bedömt för dålig. Oavsett vad för typ av kris som drabbar samhället är det i högsta grad tvek på att den stora massan kommer lyckas utföra korrekta åtgärder. En fördel med den återinförda värnplikten är att Krigsmaskineriet© åter kan förmedla kunskap till en skogsmässigt mer eller mindre förtappad generation.

Vi börjar från början och förväntar oss inga förkunskaper. Däremot skulle landets skolsystem kanske kunna överväga att åtminstone utbilda på de tre stora. Gran, tall och björk. Nåväl, för egen del innebär detta att jag får utbilda rekryter i SERE A. Detta är grundläggande utbildning inom just överlevnad.

Förra veckan passade jag på att utbilda på stegvis tändning av eld samt förmåga att göra upp eld med tändstål. Något som ser lätt ut när en som övat mycket gör men som till flera rekryters frustration inte var så enkelt. Jag såg även till att de fick prova att koka vatten i en PET-flaska.

Nävereld var prio, sedan använde vi ved. Eftersom vi befann oss bakom skjutskjulet och halva täten sköt var det hörselskydd på som gällde. Givetvis fortsätter utbildningen utanför grindarna inom kort och då lämnas den torra veden hemma.

På tal om grundläggande kunskaper om skogen så kom jag på en lite skoj idé när jag var ute i just skogen. Instagram har numera IGTV där man kan ladda upp längre videos. Således gör jag ca 2 minuter långa filmer om sådant jag tycker alla borde veta om skogen. Helt oredigerat, oklippt och genomgående oborstat. Två filmer hittils, en om stensöta och en om skägglav. Finns här: https://www.instagram.com/tv/Bo3gLpoglRZ/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=19wtzrhbwe7av

Hitta mer inspiration

2 Kommentarer

 • Svara
  Jim
  15/10/2018 at 08:28

  Ser fram emot igtv filmerna när min eminenta instagram hittar dig igen..

 • Svara
  Torgny Rönnqvist
  05/11/2018 at 15:31

  Kan hålla med om att vi är sårbar numera.
  Och fler borde lära sig klara sig i en kris.
  Har själv gått två överlenadskurser en barmark och en vinter.
  Och det är ju en kunskap.
  Fast man behöver inte tömma kroppens energi. Lär man sig leva enkelt och ta bort endel bekvämligheter så lär man sig klara sig också. För kunskap är lätt att bära.

Lämna ett svar