Åsikter Försvarsmakten Jämställdhet Nilsson i skogen

NOAK-konferens 2018 – Den förlegade mansbilden och våld mot kvinnor

Wilda Nilsson Försvarsmakten Trident Juncture

Åter innanför grindarna. Till både det och de avslutande äventyren på andra sidan Östersjön kommer jag återkomma. Gårdagen tillbringades på årets NOAK-konferens. NOAK står för Nätverk Officer Anställd Kvinna. Vad kan ge mer spänning i vardagen än att åter träda ut på detta minfält till Internet där åsikter kan få handgranater att hagla.

Hur som haver, det var särskilt givande att lyssna på Katrina Wennstam. Jag lyssnade på hennes sommarprat i somras och hade en idé om att spela upp delar av det för rekryterna för att inspirera till diskussion. Av någon oklar anledning fegade jag ur och la inte fram det förslaget så det var lite komiskt att Försvarsmakten själva bjöd in henne. Känns som om jag funderade i rätt riktning. Sedan sympatiserar jag inte personligen med vissa av hennes politiska åsikter men nu fokuserar vi på sakfrågan jämställdhet. Är för övrigt extremt taggad på att ta tag i den så kallade Strimma C och styra upp den till att ge plats (och vettig struktur) till den här typen av diskussioner.

Föreläsningen igår fokuserade mest på det grova sexuella våldet och inte specifikt i Försvarsmakten utan hur det ser ut i samhället. Och vi är en del av samhället, därför är det relevant att förstå och fördjupa sig.

Wennstam belyste en intressant vinkel som jag sällan tycker hörs i debatten. Rättsväsendets bild av mannen. Mansföraktet som är lika illa som den förlegade kvinnosynen vi kämpar mot. Detta vore värt att diskutera mer med kollegorna (majoriteten är ju trots allt män).

För att konkretisera och citera Wennstam: “vid en våldtäkt räcker det inte att kvinnan befann sig i hjälplöst tillstånd, det måste också ledas i bevis att männen förstod att det var så. De måste ha haft uppsåt att våldta”. Män antas av rättsväsendet ofta inte ha fattat att tjejen inte vill.

Jag håller med Wennstam i att vi borde sluta diskutera vad tjejer ska eller inte ska göra (vilka underkläder hade du, varför sprang du på joggingspåret i mörkret, varför befann du dig på efterfesten, promenerade du med hörlurar i!?) och istället prata om grabbarna och om hur domstolarna gång på gång utgår från att killar är dumma i huvudet och inte begriper ett nej. För det är så förövarna bemöts. De får förståelse för att de inte fattade ett nej.

Och hade jag varit man hade jag varit förbannad på att rättsväsendet målar ut män som några bestar som inte kan kontrollera sig själva. För det är precis vad som sker när den utsatta i rätten får frågor om varför hon inte slogs trots att hon var medvetslös (och det fanns bilder på övergreppet där man ser detta). Eller varför hon hade smink på sig trots att hon var hemma. Då målas bilden av mannen som inte kan kontrollera sig själv upp. Normala killar beter sig inte så. Det vet alla.

Nedan är också ett citat från Katarina Wennstam:

Kanske måste frågan bollas från rättsväsendet till skolan, och föräldrarna. Vad skickar vi för signaler till unga män? Vilken typ av beteende premieras och hur reagerar skolan när killar beter sig illa mot tjejer?

Hur är det ens möjligt att en grupp killar kan tro att en berusad 15-årig tjej vill ha sex med dem en efter en, köande utanför en stängd dörr?

Det är bara ett rättsväsende som är lika genomsyrat av mansförakt som en förlegad kvinnosyn som kan acceptera ett sådant beteende. Det beteendet har inget med manlighet att göra, och det är dags att vi börjar protestera på allvar mot den mansbilden.

Min poäng är att det vore intressant att förskjuta diskussionen mer mot den mansbild vi har idag. Hur påverkar den hur unga beter sig? Vilket beteende belönas i samhället? Unt so weiter.

Och nej, för att återigen sparka in en vidöppen dörr: alla män begår inte sexualbrott.

Majoriteten av de sexualbrott som anmäls begås dock av män. Därför är det relevant att prata om det här. Tänk vilken kraft att påverka du som vettig, normal, schysst kille har i att förändra den här situationen jämfört med mig? Bara genom att snacka med dina kompisar, söner, kollegor och agera föregångsman. Det är fan inte någon beta-pojke verksamhet.

Flexie utforskar Östersjöns stränder i Lettland.

 

Hitta mer inspiration

1 kommentar

 • Svara
  Johan
  01/12/2018 at 14:29

  Jag tror att den största andel påverkningsbara förövare är frustrerade personer som inte fått utlopp för sina ambitioner eller sin aggressivitet. Där tror jag skolan är ett ställe där vi kan göra ett mycket bättre jobb. Majoriteten (framförallt pojkar) utvecklas inte bra av att sitta still i ett klassrum vilket leder till understimulerade och frustrerade personer.
  Såna här unga män som inte hittar ett positivt utlopp för sin frustration någonstans utanför skolan, och blir allmänt matade med propaganda som att dem förtrycker kvinnor vilket avskräcker dem från att vara ambitiösa och meddelanden som ”män – sluta våldta!” vilket försvårar en positiv kontakt med det motsatta könet.

  Självklart kan allt det här förträngda någon gång komma att manifestera sig i något hemskt.

  Och vad ges det för konstruktiva förslag från media och dylikt?
  Utveckla din femininitet istället? Leka med dockor, lära sig rida och dansa istället för att slåss med pinnar och spela hockey. – Kommer bara leda till ännu mer förtryckt personlighet som nån gång kommer ta sig ut.
  Våga visa negativa känslor? – Är nog det bästa förslaget, men kommer med insinuationen att det är något negativt med att inte visa känslor.
  Generellt så tror jag det är en bra sak för båda pojkar och flickor att utveckla sina maskulina och feminina drag, men att det kommer med risken att man förtränger de motsvarande dragen vilket ofta har fruktansvärda konsekvenser.

  För att komma med nåt konstruktivt istället för bara gnäll så tror jag att skolan borde ha mycket mer varierad utbildning för att alla ska få någon utveckling under skolgången och nån gång runt klass 4-6 kanske så borde man ges ett individuellt val där man då kan spendera det mesta av skoltiden på den delen av de första 3+ åren som man fått ut mest av. T ex allmän teoretisk utbildning, specialiserad teoretisk utbildning, yrkesspecifik utbildning eller diverse fysiska/idrottsliga aktiviteter.

Lämna ett svar