Åsikter Försvarsmakten Jobb i Försvarsmakten Nilsson i skogen

Lyckan, kärleken och meningen med livet…

Wilda Nilsson Försvarsmakten Trident Juncture

… utgörs inte av en smattrande Ksp 58. Nu ska jag inte förvilla med märkliga existensiella metaforer utan fortsätta på den inslagna banan om att vara rak och tydlig. Feedback från ett par läsare har varit att jag endast ger en positiv bild av Försvarsmakten.

Det vet jag inte. Jag ger er min bild men eftersom jag i görligaste mån försöker angripa livet med rätt mental inställning är det mycket som är roligt och positivt. Något som dock gnagt i bakhuvudet på mig ända sedan jag klev innanför grindarna för första gången är farhågan att försvaret som organisation skulle vara trögt och tungrott, som myndigheter ofta (alltid?) är.

Utöver det är lönen kass.

Det är inte heller roligt att jobba på annan ort utan övningsdygn flera veckor i sträck (paus på helgen).

Båda ovanstående känner nog se flesta igen sig i som verkligheten men jag vill inte bara klaga, jag vill driva ett omstruktureringsprojekt där samverkan över förbandsgränser gör att inte instruktörer från tex alla förband i Mälardalen behöver hålla en egen MKN-/sambandsutbildning utan man nyttjar stordriftsfördelen av att samutbilda. För att dra en av tusen idéer kortfattat. Sånt här är inte min uppgift men jag kan inte låta bli att fundera på massor av sånt här. För det är sån jag är. Men det är inte riktigt bra.

Dessvärre (?) är jag en person som alltid ser förbättringspotential och möjligheter. Jag vill utveckla, påverka, förändra, systematisera, styra upp, kontrollera och skapa resultat. I första hand utveckla system som gör det möjligt att med mindre insats/ansträngning lyckas lika bra nästa gång samma uppgifter ska lösas.

Jag ser helheter, flöden, hur något litet här borta påverkar något annat där borta. Framför allt vägrar jag sitta lugnt i någon jävla båt.

Ovanstående är utmärkta egenskaper som egenföretagare. Ingen behöver någonsin säga åt mig att jobba. Med fokus och disciplin kommer jag få saker att ske, uppgifter kommer bli lösta.

Däremot ogillar jag att sitta fast, att inte kunna påverka, att inte ha koll/tillgång till information, att bara ha ett avgränsat område att fokusera på, att inte kunna förändra, att det trots gedigen planering blir kaos utanför min kontroll. Att ta saker på uppstuds, att snabbt lösa uppkomna grejer är i sig inga problem. Men sker det vill jag systematisera så att det inte upprepas men det går inte när min påverkansmöjlighet är begränsad och jag har nog inte tålamod att vänta i 20 år tills jag har en befattning där det går att göra skillnad. Generellt är tålamod inte det jag är bäst på.

I perioder blir det helt enkelt extra tydligt att jag inte riktigt passar in i försvaret.

Hitta mer inspiration

8 Kommentarer

 • Svara
  Carro
  22/01/2019 at 21:33

  Det är EXAKT sånna som Dig FM behöver, jag är så förbannat trött på alla gamla gubbar som fick sin grad och bestämmande rätt i ett corn flakes-paket på 80-talet. Vi behöver fler drivna men nytt tänk för att effektivisera. Ge fan inte upp, inom 10 år kommer ett avgörande generationsskifte i FM, där en hela staber kommer blir utbytta med yngre folk med (förhoppningsvis) klarsinta sinnen som du!

  • Svara
   Nilsson
   23/01/2019 at 08:00

   Tack så mycket för uppmuntran!

 • Svara
  Amanda
  22/01/2019 at 23:12

  Wow! Så skönt att kunna få ord på precis en fas och känsla jag går igenom inom samma bransch, dock i ett helt annat område men ändå. Att alltid vilja framåt, driva, förändra och förbättra men ack bromsas på sitt begränsade utrymme.. Skönt att man inte är ensam. Hur som, grymt jobb, stor inspiration. Tack!

  • Svara
   Nilsson
   23/01/2019 at 04:51

   Tänker precis samma när jag läser din kommentar. Tack!

 • Svara
  Jojje
  22/01/2019 at 23:43

  Jag tycker det är bättre att följa positiv information.

  För vem tror på allvar att allting bara är positivt? Lumpen, jobb, livet…and so on.
  Det verkar mer som att vissa inte står ut med att ta in det positiva. Nä det ska sprättas runt genom andras liv och önska ”nya dramatiska avsnitt”.. SHIEEET, vafan händer i samhället?
  Är detta den mörka baksidan av sociala medier? Troligen.

  Det är ju bra att du framhäver det som är positivt, för det lockar till sig andra. Varför ska du skriva om negativa saker och skapa rädsla?
  Du och många andra är ju inte inom försvaret för lönens skull, så varför ska någon vända lönen emot dig?

  Jag tycker att som individ måste man uppleva livet på ett eget sätt, inte genom andra.
  Folk verkar så skitnödiga gällande motgångar, som om de vill leva livet i en skyddad bubbla.

  Att skapa effekten som lyfter andra gör att de kommer att klara mycket mer än de tror.
  Livet handlar om att höja ribban. 0.0001% varje dag så funkar det att programmera om sig själv.
  Sakta sakta bygger man upp sig.
  Har man missat det, så förstår jag att vissa ger upp.

  Du har gjort en cool resa på bara några år. Du vågar testa, ta för dig och snegla på nya möjligheter.
  De negativa sakerna, misslyckande m m finns naturligt, men de ska inte få sätta sig och påverka det positiva.
  Du benämner det som ”rätt mental inställning”.
  Livet må vara en tidslinje, men vad säger att tiden inte kan manipuleras och få in många fler nyanser?

  Jag är säker på att du kommer trixa till en lösning som funkar för dina missions ?

  Tagga till och slå till hajarna… ?

  Kolla videon:
  [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=videoseries&w=640&h=360]

  //

 • Svara
  Maggan
  24/01/2019 at 11:03

  Mycket intressant inlägg! Började följa dig inför att min dotter skulle göra GMU. (du hade en bra packlista i ett inlägg, där började det..:) )
  Får man önska? Du lämnar baske mig inte militären! Det är ju sådana som du som behövs där! I en expandering som är nu, så behövs positiv syn, förändringsvilja, och nya synsätt mer än någonsin!

  • Svara
   Nilsson
   24/01/2019 at 10:30

   Tack så mycket! Hoppas dottern trivs i det gröna ? Ska försöka hålla ut ?

   • Svara
    Maggan
    24/01/2019 at 14:10

    Hon trivs! Blir antagligen kvar:)

Lämna ett svar