Friluftsliv Nilsson i skogen Överlevnad & Bushcraft Utrustning för friluftsliv

Krisberedskapsveckan: Den förberedde överlever

Wilda Nilsson överlevnad edc krisberedskap

I samarbete med Röda Stjärnan

Det är åter dags för Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps kampanj Krisberedskapsveckan. Krig kanske känns avlägset trots det minst sagt ansträngda säkerhetspolitiska läget i världen men andra typer av kriser drabbar samhället regelbundet. 

Wilda Nilsson i UrsvikSkogsbränder och stormar kanske den gemene 08:an förskonats direkta konsekvenser från men förmodligen förstår de flesta med någon form av självbevarelsedrift att det inte skadar att höja kunskapsnivån. Dör bilen på en enslig skogsväg vintertid kan det snabbt bli kärvt.

Sjukvård första hjälpen kitJust det, kunskap, tror jag är en grundförutsättning som saknas på många håll. Det hjälper inte att ha en första hjälpen-kit i bilen om en inte vet hur en lägger ett förband. Lika lite hjälper ett eldstål om en inte övar på att använda det. Fråga bara mina rekryter, det var inte så lätt första gången trots solsken, ingen stress och tillgång till torr näver.

tändstickor stormtändstickor

Stormtändstickor är smart att stoppa i ryggsäcken på utfärder. De tål väta betydligt bättre än vanliga tändstickor, de brinner längre och kommer i en fuktsäkrad förpackning.

Ingår överlevnad i skolundervisningen nuförtiden? Det borde det göra. Förmodligen är det inte ryssen vi ska fokusera på utan sannolikheten att ett barn (eller du själv) går vilse i skogen. Med enkla medel kan en sådan situation bli betydligt mer njutbar. 

Everyday Carry ÖverlevnadsaskAtt ta för vana att alltid bära med sig en överlevnadsask är ett grymt första steg. Vad är då detta? Jo, det är ett litet kit med det viktigaste du behöver när skiten träffar fläkten. Everyday Carry är ett annat namn på det. En mer omfattande väska med smarta grejer kallas Go Bag och vill du vara beredd på att sticka till skogs i ett par dagar och överleva – ja, då förbereder du en Bug out bag. volvo valp solcellerÄr du ännu mer seriös skaffar du dig en stuga, lite mark och ett terränggående fordon. Samt solceller såklart. Denna Volvo-valp spanade jag in när jag besökte en stuga jag själv var intresserad av att köpa häromdagen.Morakniv GarbergEn bra kniv är en grundläggande del av utrustningen. Morakniv modell Garberg är ett gediget val tycker jag. stormkök optimus crux nödransonNär det kommer till kök har jag flera olika men Optimus Crux är extremt litet och smidigt. Nödransoner med mat som har lång hållbarhet ingår också i de beredskapshöjande åtgärderna.

tändare Claw GearEn tändare kompletterar tändstål och tändstickor. Min favorit är en Claw Gear tändare, billig men med bra jäkla drag.

Sammanfattningsvis tycker jag ett Everyday Carry kit ska innehålla utrustning som gör följande möjligt:

– Göra upp eld (tändstål, kniv, stormtändstickor, tändare, torkad näver eller annat fnöske som exempelvis en tampong)

– Rena vatten (vattenreningstabletter eller Life Straw, någon form av kärl att koka vatten i)

– Sjukvård (första hjälpen-kit samt första förband)

– Mat (du överlever länge utan men något har jag alltid med mig)

– Kniv (läs på knivlagen och bär inte kniv på stan)

wisport zippefox

Ryggsäcken Wisport Zipperfox 40 L har blivit min civila ersättare till stridssäcken. Med en galet mycket bättre avbärarbälte, dragkedjor hela vägen ned plus mindre fickor och MOLLE har denna ryggsäck omedelbart blivit min favorit för dags/helgturer.

Med detta kan du i ett nödläge bygga en bivack, göra upp eld och koka/rena vatten. Kunskap är dock en förutsättning. Vill du veta hur du gör upp eld med tändstål, kolla in min video på IGTV.

Wilda Nilsson överlevnad edc krisberedskap

Fleecejackan kommer från märket Helikon-Tex, även den har blivit en  favorit.


Alla produkter i inlägget finns att köpa på Röda Stjärnan. Med NilssonInsta får du 10 % rabatt på allt. Ni som följt mig länge vet att jag känner ägaren sen jag var 15 år gammal, då ägnade vi i princip all fritid åt engagemang i Försvarsmakten genom Försvarsutbildarna (bland annat gick jag 9 veckolånga vinter/fjäll/barmarkskurser varav de flesta överlevnadskurser). Henrik som äger Röda Stjärnan blev sedan K4-jägare medan jag som ni vet frilufsade civilt innan jag gjorde värnplikt och sedan jobbade som instruktör i Försvarsmakten.

I samarbete med Röda Stjärnan

Hitta mer inspiration

1 kommentar

 • Svara
  Mats
  17/03/2020 at 17:53

  Bra och jordnära. Inga konstigheter.
  När jag använt tamponger upplevde jag att de inte fungerade tillräckligt bra först. Lite vaselin i dom och sedan rugga upp fiber och nya ytor gjorde dock susen. Använt i relativt kärva förhållanden och det krävdes mycket litet för att de preppade tampongerna ska antända på “första försöket”. Finns annat, men vaselin fungerar mycket bra tack vare sitt innehåll och sin konsistens. Krävs ju mycket annat också för att få en eld som håller och fyller sin funktion, men det vet du helt säkert.
  Ger mig inte ut på seriösare solo grejor utan minst tre olika sorters specialiserade verktyg för antändning; skyddade tändstickor, bra tändare med skyddad “avtryckare” samt eldstål. Saker jag litar på och som jag har i kläderna jag bär, med extra reserv i ryggan). Eldstartsgrejorna känns mindre kritiska under svensk sommar, men samtidigt kan det ju handla om en rad olika eldar med olika syfte och funktion för olika situationer. Eldar aldrig när det är eldförbud och brukar ta med när man inte ska elda samt hur man släcker när jag pratar om eld. Det där att göra det rätta fast ingen ser.

  Synd att butiken i Stockholm stängde. Inte riktigt min grej med att leka krig (airsoft, rollspel och vad det nu var), men enstaka användbara saker hittade jag allt där för utelivet. Personalen verkade trevlig och kunnig.

Lämna ett svar