Försvarsmakten GMU Nilsson i skogen

GMU dag 50 måndag  (fältvecka)

En påse frystorkad frukost och så raskt ut ur tältet. Sovsäck tillbaka i trossen och stridsutrustning på. Marsch till skjutplats och färdiga till strid. Gruppvis övades sedan strid från stridsställning till förbannelse. Mycket roligt. Det gick bra men inte bäst. Öva, öva och öva för att försöka få alla delar på plats i ett och samma genomförande. Skjut, målange, skjut. 

Med skarp ammunition och fallmål blev övningen som sagt väldigt rolig och lärorikt. Varvade med bakomstation där vi torrövade växelvis och ansatsvis framåt. Även här finns många detaljer att jobba vidare på. 

När stridsvärdet i gruppen tynade under eftermiddagen delade jag ut nötcreme som jag smygpackat i förebyggande syfte. Den förberedde överlever. 

Efter utspisning av middag framryckte vi mot täthetsprov skyddsmask. Som tur var bestod utrustningen provet och samtliga klarade sig helskinnade ur mötet med tårgasen. Eftersom vi behövde vara utomhus efteråt (man vill ju inte ha tårgas i tältet) fick vi köra BRAK och nöta anläggning med vapnen och ett helt gäng situps. 

På natten stod rörlig post på schemat och vi framryckte i stridspar genom mörkret. Och här blev det intressant för att uttrycka det milt. Delar ur de andra plutonerna hallucinerade fram ett trettiotal skyttar i skogen. Jag och kamrat N sökte samband med högre chef och fick veta att det var falskt larm. De andra plutonerna kutade ut till eldställningarna efter att en rekryt vrålat detta på eget bevåg. Mycket komiskt. Å andra sidan har de nu övat detta en gång mer än oss… 

I övrigt har jag tänkt mycket på att kontinuerligt jobba på att höja det personliga stridsvärdet. Att helt enkelt låtsas som att jag inte vet att jag ska hem om 3 dygn utan agerat som om jag ska vara ute i tre veckor. Byta strumpor och fältskjorta på rast även om det är jobbigt. Dricka vatten. Och alla andra små åtgärder som håller humöret på topp. 

En bättre dag i grönkläder således. 

Efterhandspublicerat inlägget på rätt datum.

Hitta mer inspiration

Inga kommentarer än, skriv gärna något!

    Lämna ett svar