Försvarsmakten GMU Nilsson i skogen

GMU dag 49 söndag fältvecka 

Fältvecka, hurra! Stridspackningen och trosspackningen förberedde vi dagen innan så det gick raskt att ilasta bussen. Enligt stående hade vi tur med vädret. Väl framme utlastade vi bussen och tog oss en bit in i terrängen. Färdiga för strid. Maskeringsfärg i ansiktet, en halv gran på hjälmen och så en pisskamp mot kroppsskyddet. Därefter kunde vi ta terräng. På ett led linje med packning och utrustning på arbetade vi oss framåt. Väl vid platsen där vi skulle upprätta förläggning fick eldställningarna givetvis prio ett. Blev nöjd med mitt värn som tack vare terrängen mer eller mindre byggde sig självt. 

Jag och kamrat L förärades med uppdraget att minera runt förläggningen. Av tidigare skrivelser angående larmmina framgick att det var svårt med minskisser men tydligen räckte prestationen för att nu få lösa denna uppgift. Det tog längre tid än förväntat att rita 7 minskisser och en samlad minkarta men jag tycker vi löste uppgiften förtjänstfullt och var klara på utsatt tid. Knepigt men kul. Hoppas jag får göra det igen. 

Efter utspisning marscherade vi till skjutplatsen ca 800 meter bort. Vi utbildades på signalpistol (inte lyspistol – ord har betydelse) och närlys. Gick relativt smärtfritt utom ett riktigt trattmisstag från min sida. Dock komiskt. “Lys färdiga” säger sergeanten när jag ska få skjuta skarpt. “Ajemen” tänker jag och håller den över huvudet och drar hanen bakåt med tummen. Tyvärr var det inte hanen jag kommit åt utan den intilliggande haken som öppnar pistolen. Således ramlar ett stycke signalpatron rakt ned i huvudet på mig framför hela plutonen. Gör om, gör rätt.

Vi fick OBSLÖSAN:an för nattens posttjänst och framryckte mot förläggningen. Ljud- och ljusdisciplinen bröts med kraft när ett par stycken ur plutonen lyckades med konststycket att flambera sina kök. Det gäller att inte hälla t-sprit överallt i mörkret. Inga skador, kan verka kan gå. 

Utrustning inrättades i tältet och posttjänsten tog vid. Händelselöst men ändå roligt. Tillbaka till tältet. Och medan svetten torkade sov vi. Utan aning om morgondagens umbäranden. 

Efterhandspublicerat inlägget på rätt datum.

Hitta mer inspiration

Inga kommentarer än, skriv gärna något!

    Lämna ett svar