BU Försvarsmakten Nilsson i skogen

BrigStri 18 ur sambandsgruppchefens perspektiv

Vare sig stålregn eller blött regn präglade övningen BrigStri 18. Istället sken solen konstant utom den förmiddagen då vi övade vältrigg inomhus. Kärvt värre.

Vältrigg är för den oinsatte ett stridsfordonsliknande åbäke som bjuder uppsutten personal på en tur likt i en tombola. Precis som bilen man tumlas runt i vid halkkörning innan körkortet skulle tas således. Hängandes fastspänd upp och ned med full stridsutrustning blev det utmanande att kravla fram till förarplats och ut genom den luckan. Tur jag inte har anlag för klaustrofobi. Riktigt roligt var det även om det såklart vid en skarp situation hade varit långt från kul att sitta fast i ett stridsfordon, potentiellt med vatten inforsandes och fientlig eld i luften.

Utöver detta gavs plutonen möjlighet att öva gruppering ytterligare ett antal gånger. Repetition är kunskapens moder och nu fick vi även tillfälle att anpassa det vi övat utifrån brigadstabens önskemål. Brigadchefen och ledningslaget är ju dem vi ger service till kan man man säga i bemärkelsen transport och kommunikation.

Särskilt för oss i sambandsenheten var det lärorikt att jobba nära staben och vi löste vår uppgift på ett riktigt bra sätt måste jag säga. Naturligtvis kan man alltid öva mer och helst oftare med brigadstaben men utifrån förutsättningarna levererade plutonen och vi fick mycket beröm.

Som slutövning var det inte en så bra övning eftersom vi inte omgrupperade lika ofta som vi borde göra. Det var ju inte en övning tänkt till oss vilket jag förstår men vi fick ingen “shit detta är vår slutövning”-känsla. Vi tog dock initiativ och hjälpte till och felsökte även utanför vår enhet vilket skapade värde.

Nu är vi som sagt på Ledningsregementet igen och det är vårdvecka på schemat. Bandvagnen ska få kärlek och vi ska fysa. Solen skiner och det är galet varmt. Det känns att det inte är långt kvar nu! Känns redan trist att tänka på att lämna kamraterna. Som tur är ska i alla fall några jobba kvar precis som jag.

Hitta mer inspiration

Inga kommentarer än, skriv gärna något!

    Lämna ett svar