BU Försvarsmakten

Pansarskott hela veckan

Skott kommer! Visa, instruera, öva, öva, öva, öva, öva, pröva har praktiserats med pansarskott under skjutveckan som just kommit till ända. Truppen har lämnat övningsfältet och även regementet för välbehövlig julledighet. Vi tar en titt på veckan som varit nu när vi åter är hemma och alla vapen är inlåsta i tryggt förvar.

Måndag:

Soldaterna anslöt till plutonen och vi fick äntligen börja jobba i våra grupper. För de som undrat är min befattning sambandsgruppchef på en ledningspluton. Min grupp har utökats med två trossoldater och ytterligare en bandvagn. Således är jag ansvarig för två bandvagnar och besättningen på dessa. Skjutvecka med pansarkottsutbildning stod framför oss och tillsammans med de andra gruppcheferna på min pluton och en från grannplutonen utbildade vi soldaterna under veckan. Givetvis under sträng övervakning från kaptenen och två 1. sgt.

Efter en lagom lång bilresa till ett lämpligt övningsfält inleddes veckan med teori. Skjutregler och säkerhetsregler föll på min lott. Det gick hyfsat skulle jag väl säga. Ska tänka på att prata långsammare framöver. Eftersom jag var på sambandsslutövning hela förra veckan hade jag minimal förberedelsetid. Gillar verkligen att utbilda. Hade för övrigt en tanke om att bli lärare en gång. Slog detta ur hågen på grund av bristen på drill och disciplin i svensk skola men inom försvaret… Definitivt blodad tand!

Teoripasset avslutades med drill i ladda och patron ur på 9 mm övningsvapen innan det var dags att ta kväll.

Tisdag och onsdag: 

Pansarskotten finns som bekant även i “laserversion” för att uttrycka mig begripligt. Det betyder att de skjuter laserstrålar och således är dessa mycket kostnadseffektiva att mängdträna med. Under tisdagen drillades soldaterna i detta och hundratals “skott” sköts under dagen. Avstånden varierades liksom skjutställningarna innan även tidskrav lades på. Ett teoriprov skrevs också. Under dessa dagar övade vi även med 9 mm övningsvapen. Då fick även jag äntligen börja skjuta. Trevligt med spårljus som gör det möjligt att avgöra träff utan att kuta fram till målen. I det snöblandade regnet övade vi även i mörkret.

En komisk incident inträffade när jag skulle framrycka mot en för damer rimlig pissplats. Lämplig plats fanns på andra sidan ett rejält dike. Att komma över detta hade under gårdagens minusgrader varit lätt. Tövädret hade dock gjort sitt med isen i det breda diket. Trots att jag tog i med kraft på vägen tillbaka räckte det icke utan jag fastnade nedsjunken till knäna i ler/vatten/isvälling ca 15 meter från de båda förste sergeanterna samt truppen. Den omedelbara tanken “kan jag mörka detta” ersattes snabbt av asgarv när jag först inte ens kommer loss och sedan ser befälens min. Värdigheten bortblåst. Måste sett förjävla roligt ut. Byt strumpor, fortsätt skjut. Imponerande nog så läckte inte min Haix Tibet alls, rann bara ned vatten uppifrån skaftet.

Torsdag: 

Utbildningen stegrades ytterligare och 20 mm övningsvapen plockades ut. Dessa var riktigt roliga att skjuta med, särskild med signaturladdning som ger en rökpuff bakåt. Med snödräkt, kroppsskydd och stridsutrustning kämpade vi på i det långt från mysiga slaskvädret.  Under eftermiddagen fick vi förmånen att skjuta skarpa pskott. Jävlar vad det smäll till i jämförelse med övningsvapnen. Väldigt lärorikt och jag är mycket tacksam för möjligheten.

Fredag: 

Veckan avslutades med vård, vård och vård innan vi ilastade fordonen och återvände till regementet. Där väntade permissionsstädning och höger vänster om för jul!

Under ledigheten ska jag försöka göra lite återblickar till hösten men givetvis fortsätter jag enligt devisen mest tid i skogen vinner. Således mer friluftsliv här på bloggen tills nästa år. Då drar gröntjänsten igång med bandvagnsutbildning!

Skulle tacksamt ta emot önskemål på inlägg eller andra åsikter om bloggen i en kommentar 🙂

Hitta mer inspiration

4 Kommentarer

 • Svara
  Åslund
  26/12/2017 at 14:16

  Bra jobbat! Nyfiken på vart du ska göra bandvagnsutbildningen, med lite tur blir det samma plats som jag precis muckade ifrån. P4 och Kapten Forslund i några veckor, det hade varit roligt.

  • Svara
   Nilsson
   26/12/2017 at 14:48

   Hej! Nej jag blir kvar på LedR för den delen av befattningsutbildningen också 🙂

 • Svara
  Tammy
  27/12/2017 at 16:16

  Wow fick ni verkligen skjuta SKARPA P-skott? :O

  • Svara
   Nilsson
   01/01/2018 at 12:16

   Ja det fick vi, och vi skrattar oss lyckliga!

Lämna ett svar