BU Försvarsmakten

Övning: plutonens strid – metoder

Korridor, BAKÅÅÅÅÅT! Sällan har jag varit så hes som nu efter rediga mängder genomföranden av diverse metoder som ingår när plutonen löser stridsuppgifter. Den gångna veckan har tillbringats på ett övningsfält nära dig och lede fi har nedkämpats med kraft över tiden.

Inledningsvis övade vi avsutten strid. Bandvagnarna parkerades, pansarsluskarna övade med förtjänst på annat håll och vi slogs tillfälligt samman med grannplutonen. Denna delades i två skyttegrupper. Jag och en av de ordinarie skyttegruppcheferna tilldelades en utav dessa. Att leda en skyttegrupp om tio soldater var onekligen väldigt roligt och utmanande. Jag var gruppchef respektive stf varannat genomförande.

Avskärmning med rökhandgranat under stridsmoment.

Blixtlås och korridor bakåt drillades och vi kastade rökhandgranater. Skall återkomma till handgranatsförfarandet som drillades dag två. Kaptenen gav oss som gruppchefer utrymme att ta egna initiativ och lösa ut striden på det sätt vi fann lämpligt. Vi övade med skarp ammunition, givetvis låg extremt stort fokus på säkerhet precis som vanligt mamma. Att öva så här var hur som helst fruktansvärt roligt och extremt svettigt, vädret har varit för fint.

Ett flertal lärdomar drogs under dagen. En av mina är att det var rätt beslut att öva in att förflytta sig med vapnet hållet med pipan uppåt och kolven ungefär vid midjan i en arm. Fördelen är att när man ramlar handlöst rakt på ansiktet nedanför kaptenen och 1 sgt bakom skytteledet vid blixtlås så må ens värdighet naggas i kanten men mynningen på vapnet nuddade inte marken. Måste ha sett så jävla trattigt ut.

Se ut som ett förvirrat marsvin i stridsutrustning. Jag förevisar.

I övrigt var vi måhända inte några salta jefla krigare (läs jogga i basker genom skärgårdsvatten med en Ksp 90 i famnen) men vi levererade som grupp. Blev så glad över att även alla jag fick från grannplutonen till min grupp gjorde sitt absolut bästa, var lyhörda, stöttande, inte ifrågasatte och att vi omedelbart kunde jobba som en enhet. Inga enskilda rambofasoner här utan fokus på att gruppen skulle lösa uppgift. Fick till och med höra snälla ord efteråt. Positiv förstärkning är alltid trevligt när något är nytt och man gör sitt bästa. Med en sådan bra grupp törs man prova vingarna som chef ordentligt. Ni är så jäkla bra allihop!

Naturligtvis finns det förbättringspotential för mig som individ men eftersom jag tidigare bara övat på att leda skyttegrupper om ca 5-6 individer inklusive mig själv tyckte jag att jag löste det hela riktigt bra. Det är svårt att fatta (extremt) snabba beslut och lyckas kommunicera det till hela gruppen samtidigt som man själv deltar i striden med allt vad det innebär. Behöver öva mer på att fokusera på överblicken och att alltid tänka typ nu, sen, beredd. 

Med det sagt så fattade jag hela tiden beslut, höll gruppen i rörelse och försökte desperat teckna när rösten bara sprack. Det går alltid att bli bättre men hade någon sagt på GMU:n att jag skulle lyckas med detta hade jag inte trott på dem.

Återhämtning är prioriterad verksamhet.

Det är hög tid att skjuta ut sig för helg. Ledighet från gröntjänst innebär dock inte omedelbar ledighet utan klockan tickar och jag ska sluta skriva här och fortsätta jobba.

Tillägg: Vi var på ett NOAK-möte i måndags kväll där kvinnliga anställda soldater samt chefer (bataljonschef, kompanichefer, plutonschefer) möttes för att diskutera olika frågor. Även detta återkommer jag till i detalj men under NOAK-mötet sa bataljonschefen att det är viktigt att vi allihop hjälps åt att sprida information (texter och bilder på sociala medier) om Ledningsregementet och 11. Ledningsplatsbataljon i syfte att inspirera fler att söka sig till oss. Passande nog så har jag den här bloggen liksom min InstagramDu som läser får gärna ställa alla sorts frågor om livet i Försvarsmakten här så kan jag antingen svara eller skicka vidare frågan till rätt person. Tillägg slut!

Hitta mer inspiration

1 kommentar

  • Svara
    Kristina
    28/05/2018 at 17:45

    Tack för omtanken med säkerhet??

Lämna ett svar