BU Försvarsmakten

Köra stridsfordon

Tisdagen var dagen det hände. Jag fick äntligen köra stridsfordon. Inledningsvis skulle jag backa ut ut garaget. Det jag inte visste var att man i ett stridsfordon ska vrida styrdonet tvärt om mot vad backledaren visar, vilket inte är fallet med bandvagn. När detta väl retts ut gick det bra. Till skillnad mot de kära bandvagnarna startar stridsfordonen villigt och lätt med ett knapptryck.

Ett par varv på garageplan följde innan vi framryckte till en grusplan för att köra mellan koner. Jag fick vara vagnchef på vägen dit. Föraren i ett stridsfordon ser väldigt dåligt. Höger sida och framförallt bakåt ser man inte alls så därför har man en vagnchef som med rösten säger hur föraren ska köra i stil med: förare, bakåt, bakåt, bakåt, höger, höger, rätt, bakåt… Och så vidare. Vi tog oss ut utan problem och körde inte över mötande fordon. Stridsfordonet är 3 m och 17 cm brett om jag minns rätt utifrån vad kamrat K berättade. Vikten är ca 25 ton (ni får googla exakta uppgifter, skiljer sig också åt beroende på hur de är utrustade osv).

Konbanan gick bra. Framåt i serpentiner utan ledare. Inte helt lätt att veta när man ska svänga pga extremt dålig sikt så jag svängde lite tidigt men det gick bra ändå.

Det roligaste kom dock efter lunch. Eller ja, att bromsa är inte så roligt. Det är nämligen sjukt svårt att göra det mjukt. Värre än att hitta dragläge på personbil när man ska ta körkort i princip. Två obekvämt hårda inbromsningar lyckades jag med men alla har alla tänder kvar (vilket vi vet sen tidigare erfarenheter inte alltid är fallet efter tvärnitar). Det roliga var terrängbanan. Samma vi körde med bandvagnarna under utbildningen men det var riktigt riktigt roligt att köra där med stridsfordon. Faktiskt lättare än med bandvagn i bemärkelsen att stridsfordon inte lutar eller känns som om dom ska välta. Fick sedan köra tillbaka till regementet. Mycket bra dag!

Efter middagen orienterade vi en lätt bana och det var skoj även det!

Klart slut!

Hitta mer inspiration

2 Kommentarer

 • Svara
  Klara
  30/05/2018 at 07:40

  Hej! Bra blogg med informationsrika och intressanta inlägg, keep up the good work! Till min fråga: har ni orienterat mycket under din utbildning? Är det något du tycker att man ska träna på inför inryck? Jag är inte speciellt bra på orientering, har du några tips?? Mottages tacksamt ?

  • Svara
   Nilsson
   30/05/2018 at 05:42

   Tack så mycket! Nja, vi har haft alldeles för lite orientering tycker jag. Inga krav på att ha övat innan men såklart kommer det underlätta om du övar lite. Beror dock på vad du har för befattning avseende hur mycket du behöver orientera i tjänsten men såklart ska varje soldat kunna läsa karta ?

Lämna ett svar