Försvarsmakten Intervjuer

Intervju med sergeant Blommefors, LedR

Tempoväxling, tunga lyft och trevliga kamrater är tre saker som definierar hennes vardag. Lär känna Lovisa Blommefors, gruppchef på Ledningsregementets ledningsplatsbataljon. Detta är den första delen av min intervjuserie med anställda inom Försvarsmakten.

Vilket regemente jobbar du på och vilken roll har du idag?

Jag jobbar idag på Ledningsregementet som gruppchef i en stabsplatsgrupp på 11 Ledningsplatsbataljon. Jag har ansvar för fem individer utöver mig själv och en hel del materiel bl.a. ett antal lastbilar.

Som gruppchef har Sgt Blommefors ansvar för såväl personal som rediga mängder materiel.

Varför jobbar du i Försvarsmakten?

Den frågan har jag så förbannat många svar på men några av dem är att jag älskar utmaningarna, sammanhållningen och kamratskapen som man bara hittar i försvaret. Men även känslan av att man gör något för sitt land. Jag har även svårt att tro att jag skulle fått den personliga utvecklingen någon annanstans.

Berätta om vägen till positionen du har idag?

Redan när jag var 14 år gammal visste jag att jag ville göra militärtjänst. Började min militära bana på Livgardet där jag gick min grundutbildning som skyttesoldat. Ryckte in i januari 2014. Efter muck tog jag anställning på Livbataljon, Livskvadron. Även känd som Beridna Högvakten. Jobbade där i ett drygt år men kände att det inte riktigt var något för mig.

Sökte istället en tjänst på Ledningsregementet eftersom jag kände att jag behövde miljöombyte och fick tjänsten som ledningssoldat på Stabspluton. Det är ett av de bästa besluten jag tagit! Trivdes så fruktansvärt bra i plutonen och fick äntligen visa vad jag gick för! Fick mycket ansvar nästan från dag ett och därifrån blev det bara bättre.

Har bytt befattning tre gånger inom pluton. Började som packansvarig och ställföreträdande gruppchef i kompanistabsgrupp, därefter gick jag en gruppchefsutbildning och blev ställföreträdare i den grupp jag jobbar med idag. Kort därefter blev jag till slut gruppchef över den fantastiska skaran som jag jobbar med nu. Två år efter jag anställdes på pluton blev jag, efter mycket slit, befordrad sergeant och idag känner jag att jag bär det med stolthet!

#vinkelmaffiasomfan 😉

Vad är det mest utmanande med jobbet?

Det tuffa med tjänsten i sig är att det är väldigt mycket tempoväxling och tunga lyft. Att gå från ett viloläge till att, så snabbt vi kan, upprätta en hel ledningsplats till brigadstaben kräver mycket fokus och disciplin. Vi har mycket tung materiel och måste lösa väldigt många uppgifter på kort tid…

Min personliga utmaning är (fortfarande) att bita sig i tungan ibland. Att inte alltid säga vad man själv tycker är fel eller när beslut tas som man inte alltid håller med om. Men det är något man ständigt lär sig ju längre tiden går. Vilka strider man ska ta och vilka man bara ska låta vara.

Ge tre exempel på situationer när det känns riktigt gött i magen?

 • När alla lastbilar startar på första försöket!
 • När jag och mina soldater skrattar så vi knappt kan andas trots att det är misär och bajsmackor kommer på löpande band.
 • När man rullar hem i sin lastbil med go musik efter en riktigt lyckad övning.

Bästa minnet (eller ett bra du kommer att tänka på) från tiden i grönkläder?

Det finns så himla mycket! Men ett minne som sticker ut är ett tillfälle under Aurora 17. Alla i gruppen är trötta, slitna efter åtta dygn och ingen luktar som en bukett rosor. Vi sitter i ett tält och spelar kort med ett par amerikaner då en av mina soldater bestämmer sig för att ta av sig sitt kroppsskydd. Alla som har haft kroppsskydd 90 vet… man luktar inte gott efter ett par dygn. Alla i gruppen bara skriker ”NEJ, NEJ, NEJ! FÖR FAN!” Ändå tar han av sig kroppsskyddet med ett riktigt gubbstön och det luktar fan men inte nog med det. Under kroppskyddet har han en nätbrynja. Där sitter han, kliar sig på magen och ser oförskämt nöjd ut. Den synen kommer jag aldrig glömma så länge jag lever.

Amerikanarna tittar på mig, skräckslagna, som om de inte vet om de ska skratta eller fly fältet. Till slut brister alla ut i skratt så vi kiknar, jag nästan faller av stolen och spelar tappert vidare på ronden ”vänd tia” i odören som nu lagts i tältet.

Nämn ett eller ett par roliga citat/saker befäl sagt till din pluton genom åren?

Det måste varit under ASSÖ 17 när en löjtnant i befälslaget kom till min grupp och sa att vi behövde flytta pissgroparna. Som för övrig kanske inte var väldigt strategiskt placerade men måste man gå så måste man gå. Med lite höja ögonbryn frågade jag ”Varför?”. Löjtnanten svarade då att det hade klagats på att det var ”för mycket snopp i luften”.

Några råd på vägen till den som vill engagera sig inom Försvarsmakten?

Gör det! Även om du känner dig osäker så kör! Vad finns det att förlora? Det finns så mycket man kan göra. Alla är inte jägare eller skyttebassar. Tänk dig allt som finns i samhället – mekaniker, lastbilschaufförer, it-tekniker, till och med kockar. Allt det finns i försvaret fast med en liten twist.

Jag har aldrig hört någon säga att de ångrar att de gjort militärtjänst. Även om det bara är grundutbildning så kommer det vara en erfarenhet för livet, något du aldrig kommer glömma och du får lära känna dig själv på ett sådant sätt som du inte kan göra någon annanstans. Läs på, var förberedd, ge järnet och det kommer gå bra!

I Försvarsmakten behöver man ibland peka med hela handen. Gör det, på ett av nedanstående alternativ.

Nocco eller kolsyrat vatten

Nocco när man behöver få saker gjort!

AK4 eller AK5

AK5

Värmetröja 90 eller mjukiströja

Värmetröja 90

4 pommes eller FOK-fänrik?

4 pommes

JAS eller Hercules

Hercules

Kvarg eller proteinpulver

Kvarg

Ksp 58 eller Ksp 90

Ksp 58!!

Fältuniform eller pansaruniform

Fältuniform

Hårdrock eller synth

Hårdrock alla dagar i veckan!

Stridsvagn eller Archer

Stridsvagn

Bicepscurls eller situps

Bicepscurls

Handgranat eller PSG 90

Handgranat

Känga 90 eller privat alternativ

Privat alternativ

20-tält eller puppa

20-tält

Bandvagn eller lastbil

Lastbil for the win!

Har du några tillägg?

Vid minsta tvekan – FYSA! Slut tillägg.

Och så ett tillägg från mig, Nilsson. Missa inte att följa henne på Instagram: @femtina

Hitta mer inspiration

2 Kommentarer

 • Svara
  OR i karriären
  26/01/2018 at 19:35

  Go intervju. Sprid ordet och hjälp till att rekrytera.

  • Svara
   Nilsson
   26/01/2018 at 19:54

   Tack! Jag försöker ?

Lämna ett svar