Försvarsmakten Nilsson i skogen

Hur länge står man ut i det civila mörkret?

Även inredning av lägenheten visade sig bli ett grupparbete. Två IKEA-möbler stod omonterade på grund av brist på ja, tid, lust, någon att peka på och ge order till. Igår löste det sig när ett par kamrater som ännu inte fått tillträde till sina lägenheter kom över för att laga matlådor. Jag passade på att öva delegering och nu är balkongen klar. Tack för det. Har lovat öl i utbyte så transaktionen var rimlig. Givetvis hade jag kunnat bygga själv men jag nöjde mig med att skruva upp rullgardiner och sedan lutade jag mig bekvämt tillbaka.

Det civila mörkret, som rent krasst egentligen bara består av semester och nollade arbetsdagar, börjar jag dock redan tröttna på. Fascinerande det där, för ett gäng år sedan när jag startade företaget var målet att kunna jobba för ett antal kunder som betalar bra. Nu kan jag med god marginal försörja mig på mitt eget bolag men det är ju jakten som är det roliga. Tänkte skriva att jag tackar min lyckliga stjärna för att jag nu får göra båda (egenföretagare och soldat) men i själva verket ger jag mig själv en redig jävla klapp på axeln för att jag jobbat skiten ur mig och skapat detta åt mig själv.

Jag ser alltid möjligheter. Och dessutom är jag en opportunist av rang. När kaptenen erbjöd tjänsten som instruktör tackade jag ja. Jag har dessutom blivit uppmuntrad att söka officersprogrammet vilket jag har gjort. Det finns en kort program på ett år för dem som redan har en akademisk examen vilket jag har. Och nej, det är inte dans som är huvudämnet. Nu återstår det att se om jag kommer in, eller åtminstone får komma på intervju.

Men som jag brukar säga. Glädje ska tas ut tre gånger. I förväg, när något går vägen, och som tillbakablick. Skiter det sig, ja, då har man i alla fall varit glad en gång.

Nostalgisk som jag är (och i ljuset av att fira/njuta i efterhand) bestämde jag mig därför för att läsa igenom blogginläggen från GMU till nu. Tänker att det kommer bjuda på många skratt. Det kommer därefter bli väldigt roligt att stå på andra sidan korridoren när mina rekryter rycker in.

Kanske kommer jag också på att jag glömt att berätta något komiskt, eller att jag kanske har något mer tips att komma med. Är även beredd att stoppa huvudet under skämskudden men det är ingen bandvagn på isen: alla är trattar i början.

Hitta mer inspiration

4 Kommentarer

 • Svara
  Kajsa
  29/06/2018 at 14:57

  Hej! Hoppas det är bra med dig.
  -Vad är skillnaden på specialistofficer och officer i praktiken?
  -Vad är det för tester och krav till officers- och specialistofficersprogrammet? Några teoretiska prov liknande mönstringen till GU till exempel? All lycka till dig! ?

  • Svara
   Nilsson
   29/06/2018 at 13:01

   Hej! Det är fint! Hmmm jag har ju inte gjort proverna till något av det så jag får nog återkomma men generellt jobbar du mer övergripande och med helheter som taktiker medan specialister blir extremt duktiga på en viss nisch. Taktiker har mer av det teoretiska även till vardags liksom chefsskap plus ofta personalansvar som jag förstår det. Jo det verkar vara lite lika med både fystester och psykolog 🙂 inte världens bästa svar direkt. Just krav och sådär är det bäst att maila försvaret om eller till och med regementet du vill jobba på ?

 • Svara
  Olivia
  04/07/2018 at 14:20

  Hej! Jag behöver lite tips och råd angående marschkänga 90 och skavsår. Jag ska snart rycka in och behöver därför lite hjälp. När jag marschtränar får jag skavsår vid hälarna på grund av nötning. Jag har redan lagt i en extra sula för att kängorna är något för stora (men när jag gick ner en storlek tryckte de väldigt mycket på hälen, skulle därför inte funka..) fast nu glappar de bara lite när jag ska ”skjuta ifrån” om du förstår. Hur har du och dina kamrater löst detta? Använder ni leukoplast, skavsårsplåster eller hur gör ni?? Tips mottages gäärna. Vill verkligen inte ha problem med skavsår sen när utbildningen börjar, man lever ju typ i kängorna.. Tacksam för svar!! ?

  • Svara
   Nilsson
   04/07/2018 at 16:34

   Hej! Skriver ett längre svar i ett inlägg men när jag kör 90 känga så är det leukoplast som gäller. Compeed bara om det redan är sår. Alltid två par strumpor i ull/ullblandning i kängorna. Sedan har jag köpt egna Haix Tibet då jag inte riktigt gillar 90 kängan.

Lämna ett svar