Guider & Tips

Göra upp eld och koka kaffe

Det är något så speciellt, i all sin enkelhet, med att göra upp eld och koka kaffe att det borde ordineras på recept.

Processen är inte svår om en bara lär sig och eftersom min mission är att få ut fler i naturen tar vi det stegvis.

Enklast för en nybörjare är att ta med sig torr ved ut. Det är bekvämt och smart för inbitna skogsmullar också. Eftersom skogsbränder inte är målbild kontrolleras givetvis så att det är okej att elda. Googla brandrisk och sin ort så brukar lämpliga hemsidor uppenbara sig. Befinner du dig i ett naturreservat är det stor chans att du bara får elda på officiellt anlagda platser för detta. Läs på skyltar och kartor och respektera förbud.

Är du på en plats där du får elda är steg ett att ordna en eldstad. Välj helst en plats ett par meter från träd på grund av risk för rotbrand. Kolla även uppåt så det inte hänger ut grenar som kan fatta eld av hoppande gnistor.

Jag brukar skrapa undan bös från marken och se till att ha ett lager lera, grus eller platta stenar underst. Runt detta lägger jag stenar som ska hålla elden på plats och också fungera som reflektor. Det vill säga något som får värmen att studsa mot dig. För kaffekok och myseld behöver det inte vara så satsigt, bara brandsäkert.

En del av den torra veden späntar jag. Det vill säga klyver i mindre delar. Ibland med en yxa, oftast med kniv. Ställ vedträet på högkant på stabilt underlag, sätt knivens egg någon centimeter eller två från kanten och slå på knivryggen med ett annat vedträ för att klyva loss en mindre bit. Upprepa processen. En nytänd brasa kvävs lätt av stora vedträn, därför bygger du upp den med späntved.

Precis vid tändning hjälper rävsvansar, de tar sig lätt och är lämpliga att använda på lågan du först lyckats tända med tex tändstål och näver. Eller feather sticks som de kallas på engelska. Tälj till ett par stycken.

Att ha ett par sådana förberedda utifall att elden falnar är smidigt. Vill du vara riktigt förberedd ordnar du dessa redan hemma och packar vattensäkrat i ryggsäcken.

Tändstål är redigt och tål att bli blött. Rekommenderar alla att lära sig tända med detta. Jag har gjort en video som lär sig hur du gör. Den finns här.

När elden tagit sig i nävern matar du på med rävsvansar och sedan späntved av allt större storlek. Bygg brasan luftigt, det är ofta syrebrist som är problemet när brasor ska tändas.

Fyll därefter kaffepanna med kokkaffe och vatten. Luta dig tillbaka och njut medan det kokar upp. Fika kan också med fördel plockas fram. Halva nöjet med att vara på utfärd är ju att äta.

Jag har tappat bort tamojen så jag fick tälja en tillfällig. Låt kaffet stå lite innan servering så sjunker sumpen till botten. Ett tips är också att sätta ett granskott som sil i pipen på pannan.

Här nedan förevisar jag och Flexie njutandets konst. Visst är vårsolen härlig?

Hitta mer inspiration

Inga kommentarer än, skriv gärna något!

    Lämna ett svar