Försvarsmakten GMU

GMU dag 60

En god dag i kungens tjänst har passerat. Med ingredienser som handfängsel, svettiga kroppsskydd och stridsfordon kan det ju inte bli annat än lyckat. Dock var det bara de två förstnämnda det blev närkontakt med. 

Uppställda utanför grindarna beredda att öva skyddsvaktstjänst sladdar plötsligt en Volvo valp (eller var det en terrängbil 11, minns ej?) in. Blågul sticker huvudet genom rutan och säger “ett bataljonsanfall kommer ske här om cirka 30 minuter. Stannar ni lär ni bli beskjutna”. Vi marscherade således in på området igen för att öva på annan plats men tacksamt nog så rullade alla fordon precis förbi oss. Ögonen tindrade som barns på julafton när det ena stridsfordonet efter det andra rullade förbi. Vi tilläts titta innan vi återgick till övningarna. 

Var onekligen roligt att agera figurant som först förblev oupptäckt bakom ett hörn, sedan attackerade med kniv och slutligen lyckades få ett rejält grepp om kamratens AK5 innan dom slutligen fick fram förstärkning. Hehe. Knepigt att göra allt rätt som vakt och att alltid ha koll på lagar och förordningar. 

Efter redig pannkakslunch fysade vi. Kände mig rätt nöjd med inledande joggingen. Tills Fänrik Fys “passiv-aggressivt” skällde ut oss för att vara långsamma det vill säga. Därefter crossfit-inspirerad träning med 50 armhävningar, 100 squats och 150 situps så snabbt som möjligt men rätt utfört. Detta pass var inte alls så farligt jämfört med tidigare. Helvetesfysen har tveklöst effektiv verkan i målet. Jag hatälskar passen men satan vad mycket bättre jag blivit jämfört med mig själv. Mässar “eld och rörelse – vill ej vara sämst” tyst i huvudet och pressar igenom. 

(Bara för att jag skriver att fysen är tung gäller det inte för alla i plutonen. Precis som att jag skulle önska högre tempo i marschen och generell tempoväxling uppåt exempelvis i fält finns det garanterat andra i plutonen som tycker fysen lagom lätt. Sen raljerar jag lite i skrift, det är väl alla med på ;-). 

Nåväl. Teori följde. En mycket kompetent och rolig sergeant höll i detta. Många skratt (glädje upphör!) och mycket kunskap. 

Efter middag marscherade vi till skjutbanan och sköt på 200 m. Väldigt uppskattat att vi fick göra det! Efter bra feedback från fänriken lossnade det hela och jag sköt bättre liggande 200 m än vad jag gjorde på liggande 100 m. Väldigt, väldigt roligt. Toppenavslutning på kvällen. Trevligt att marschera tillbaka i lagom tempo (lagom för mina steg det vill säga). Jag tar tydligen väldigt långa kliv jämfört med andra när jag får gå fritt och inte behöver kompromissa och ta korta steg för att andra ska kunna gå i takt. Vägvinnande steg tycker jag – jättekonstiga steg med skumt flygmoment säger de andra… 

Hitta mer inspiration

2 Kommentarer

 • Svara
  Fia
  23/09/2017 at 12:11

  Du kan se skillnad på Valpen och Tgb11 genom att titta på sidodörrarna, valpens dörrar är runda medan 11ans är mer fyrkantiga 😉 Tror det inte finns många valpar kvar i försvaret, de är föregångaren till 11 och 13-bilen 🙂 Röda Stjärnan posar med en Valp 😀

  • Svara
   Nilsson
   23/09/2017 at 19:15

   Hehe jo, den valpen är min och min mans så den står hemma på gården hehe. 😁 Hann inte se ordentligt utan fokade på mannen som hängde ut 😂

Lämna ett svar