Försvarsmakten GMU

GMU dag 13 – permissionslördag

Njuter av att äta frukost extremt länge. Har tittat till får och höns. Ska snart ge mig ut på långpromenad med hundarna. Tar nog kängor och ryggsäck, lika bra att få in lite extra marschträning. Kanske blir det ett cykelpass på trainern också om jag orkar, annars tar jag det imorgon.

Insåg först nu på morgonen när jag sitter vid datorn att jag fått flera kommentarer här på bloggen, hade helt missat det. Bloggar ju från telefonen annars och det kom inte upp någon tydlig notification. Tack i alla fall till er som kommenterar och er som läser. Verkar som om en del av er ska rycka in i september. Skriv gärna och berätta om era befattningar. Eller om du läser och jobbar i Försvarsmakten, det är inspirerande för mig!

Innan höger, vänster om inför permissionen hörde jag ett befäl säga till grannplutonen att de under ledigheten skulle fundera på sin egen roll i plutonen/grupperna. Jag har tänkt lite på FIRO-cirkeln som jag fick lära mig om på en ledarskapskurs för flera år sedan. Kommer inte exakt ihåg alla detaljer men vi är som pluton och grupper onekligen påväg genom cirkeln. Jag upplever att de första två veckorna, som alltså just passerat innan permis, präglats av artighet.

Kanske skärper man till sig lite extra i början när man är ett nytt gäng människor? Är vi lite extra tålmodiga och förstående nu? Kommer det förändras under veckorna som kommer, kanske speciellt när påfrestningarna ökar? Jag tror det tar ett tag att bottna i genuina relationer där man verkligen vet var man har varandra.Förhoppningsvis kan vi hitta formerna för ett grymt samarbete i plutonen där “ytlig” artighet förvandlas till djupgående schyssthet. Nu blir det lite lösa reflektioner. Mest för att det är roligt att läsa senare.

Undrar vad folk kommer störa sig på hos mig. För det kommer såklart finnas saker jag gör som irriterar andra. Kanske speciellt andra som är väldigt olika mig. Säkerligen kommer jag störa mig på personer också och vi kommer behöva hitta sätt för plutonen/grupperna att komma framåt trots olikheter. Än så länge fungerar allt utmärkt. I Strimma C får vi dessutom verktyg som ska göra det lättare att hitta samarbetsformer och bra kommunikation. Allt för att lägga grunden till effektivt lösande av framtida uppgifter. Farhågan gällande mitt eget beteende är att jag kommer vilja gasa på för snabbt och för mycket. Och potentiellt missa att lyssna in andra. Speciellt dem med bredare emotionellt spektra än mig själv som är lika djup som en vattenpöl och som kanske har lite väl trubbiga känselspröt. Eller att jag ska tappa tålamodet och höja tonläget onödigt mycket. Kanske foka för mycket på uppgiften och för lite på människorna. Tänker dock att om jag åtminstone är medveten om detta så kan jag göra mitt bästa för att inte göra någon besviken eller ledsen. Hmmmm. Samtidigt är det ju försvaret och inte barnens sommarläger så ibland gäller det att öka, lösa uppgiften och inte fastna i att det måste vara konsensus hela tiden. Jag ska göra mitt bästa för att bidra till att plutonen/gruppen löser tilldelade uppgifter. Kamratskapet är en av mina huvudsakliga anledningar till att göra grundläggande militär utbildning. Ser fram emot att fortsätta att vara en del av en framgångsrik helhet.

En annan sak jag tänkt på är att jag har rädd att känna mig för gammal. Dels att det skulle vara svårt att passa in och dels att jag rent fysiskt inte skulle platsa. Ogrundade farhågor båda två. Kompetenta befäl, schyssta kamrater i plutonen och fortsatt stegvis belastningsökning har gjort att allt känns toppen. För den som undrar fyller jag 30 år i år. Enda lilla orosmolnet är att jag undrar om jag valt en tjänst som innebär för mycket skrivbord och för lite skog.

Nog med känslor från min sida. Tar givetvis gärna emot kommentarer om hur ni som läser ser på grupputveckling. Dags för mig att fylla ryggsäcken och knata till skogs. Klart slut!

Hitta mer inspiration

10 Kommentarer

 • Svara
  Opposita/Sofia
  05/08/2017 at 10:19

  Oroa dig inte över eventuell skrivbordstjänst! Det finns alltid tid till fys och är man på cheferna går det att få göra både det ena och det andra. Dessutom lär du ha fullt upp om/när anställning börjar, kommer vara hundra utbildningar för dig att gå, alltifrån fordonsutbildningar till din specialbefattning. Du kan även be att få gå andra utbildningar som hjälper dig i tjänsten, även civila utbildningar. Finns tusen möjligheter! Önskar själv jag känt till det om civila utbildningar tidigare, då hade jag varit undersköterska vid det här laget då jag är anställd som sjukvårdare och allt inom sjukvård är till nytta.

  • Svara
   Nilsson
   05/08/2017 at 10:55

   Tack för peppen och bra input!

 • Svara
  Christoffer
  05/08/2017 at 10:32

  Min svåger gjorde gmu vid 37 års ålder. Så sluta fokusera på din ålder. I det militära spelar ålder ingen roll och hade det militära haft issue med ålder så hade dom satt en max åldergräns för att genomföra gmu.
  Kämpa på Nilsson ?

  • Svara
   Nilsson
   05/08/2017 at 10:55

   Såklart 🙂 Är inget som jag går och tänker på under dagarna heller =) Tack!

   • Svara
    Christoffer
    05/08/2017 at 12:08

    Bra det ? en snabb fråga bara som jag har undrat lite. När du gjorde mönstringen nämnde du då att du utövar airsoft? Hur såg psykologen på detta? Att du är en fullkomlig krigs galen? Eller positivt?

    • Svara
     Nilsson
     05/08/2017 at 14:34

     Hehe det nämnde jag inte och i mitt tyckte har det absolut noll att göra med det militära. Ungefär lika relevant som att leka “kull”. Håll du det för dig själv skulle jag säga, och skylta inte med det efter inryck heller 🙂

 • Svara
  Simon
  06/08/2017 at 16:48

  Hej. Följer din blogg och tycker den är rolig att läsa då man får flashbacks från sin egen GMU. Gjorde GMU 2013 och jobbade kvar i 3.5 år. Ångrar ingenting, enda jag kanske ångrar är att jag sa upp mig. Men har tagit en T-anställning nu och ska in v738 för övningen Aurora, ser verkligen fram emot det! Kör på bara och tänk inte för mycket. Och ett tips, har ni en i gruppen som inte alls klickar med, var ärlig med det när ni har heta stolen. Alla passar inte i försvarsmakten.

  • Svara
   Nilsson
   12/08/2017 at 18:21

   Vad kul att du läser! Åh jag vill också vara på Aurora. I bästa fall får vi komma ut och vara åskådare vid något tillfälle -/

 • Svara
  Em
  08/08/2017 at 20:40

  Hejsan !
  Jag har inte så mycket att säga om just grupputveckling mer än att det är ett väldigt intressant ämne tycker jag ? Ibland tror jag det kan ta ett tag att hitta sin plats och ibland snabbare. Beroende på vad det är man gör tillsammans ? Inom försvarsmakten tänker jag att det blir en så speciell gemenskap. Kanske man får en helt annan roll än vad man annars skulle ha i det civila livet ? Tror man inte ska fundera så mycket utan bara köra på liksom ?
  Och angående ålder : tror inte du alls är för gammal. Inte är du gammal iallafall. Jag är ett år äldre och tänker iofs lite samma sak om mig själv haha . Men så länge man har ork och vilja så kommer man långt tror jag ?
  Lycka till !
  Mvh / Emelie

  • Svara
   Nilsson
   12/08/2017 at 18:18

   Det har du såklart rätt i ???

Lämna ett svar