BU Försvarsmakten

Bandkrängning och bärhjul

En torsdag är alltid en god dag i Försvarsmakten. Pannkakor på menyn och permission som hägrar. Dagen tillbringades i ett (varmt) garage iförda motoroverall. Det är nästan så att man känner sig lite kompetent när man klättrar runt i, på och under vagnen iförda detta stilrena plagg. Under ledning av en kapten som åkt (och varit mekansvarig för) bandvagnar på sydpolen gav vi oss i kast med det underbara faktumet bandkrängning.

Trehundra väl tilltagna kilo gummi kan vid skarpa svängar gjorda från stillastående besluta sig för att ge sig av på egna äventyr. Något som är mindre roligt för oss i besättningen. I det trygga garaget fick vi simulera det hela genom att helt enkelt ta av bandet och sedan sätta på det igen, något som slet på krafterna. Vilja, våld och vassa spett löste uppgiften. Ser ej fram emot att uppleva detta i fält.

Med hjälp av ett skogsverktyg (läs vedklabb) kunde vi därefter palla upp ett bärhjulspar på bakvagnen och byta ut det inre som satt löst. Lärorikt och tog sin lilla tid. Efter pannkakslunch (halleluja) djupdök vi i bandvagnens elsystem.

Vi dök så djupt ned i motorerna att vi inte fick se dagens ljus. Eller, vi fick åtminstone inte köra alls. Förhoppningsvis tar vi ikapp körningen imorgon och kommer ihåg nog av motorkunskapen att vi kan trupprepa det som behövs när skiten träffar fläkten i fält, för det lär den göra. Och uppstår felen inte naturligt finns sannolikt gott om befäl som kan skapa dem åt oss.

Hitta mer inspiration

Inga kommentarer än, skriv gärna något!

    Lämna ett svar