Försvarsmakten GMU

Antagningsprövning Försvarsmakten – Min mönstring

Jag mönstrade för första gången för en sisådär 8 år sedan och blev då uttagen till en tjänst som tyvärr las ned innan jag hann rycka in. Efter många om och men kändes det dags att göra ett försök till. Att ha saker ogjorda är inte min melodi. Såldes bokade jag antagningsprövning igen i höstas. Eftersom styrkeprovet går att göra om efter tre månader (om det skulle behövas) bestämde jag mig för att antagningspröva innan jag egentligen var redo fysiskt. Detta då jag ville söka till en specialisttjänst i Enköping som har begränsat antal platser men som har relativt sett låga fysiska krav men som krävde kompletterande prövningar av annat slag. Det vill säga: bäst att antagningspröva så tidigt som möjligt. Alla tester graderas i skalan 1-9.

Sagt och gjort så gjorde jag det obligatoriska första digitala testet hemifrån via datorn. När det var avklarat och godkänt kunde jag boka antagningsprovning. Rekryteringsmyndigheten i Stockholm ligger närmst och jag valde att göra alla tester på en och samma dag för att inte missa mer arbete än nödvändigt. Från Gärdet är det en smidigt promenadväg ned till Värtahamnen där lokalerna ligger. Händelsevis är byggnaden placerad 200 meter från IT-giganten Tieto som är kund till mitt företag. Tidigare satt jag och jobbade på deras kontor ett helt år. Komiskt att nu vara tillbaka men i ett helt annat ärende. Nåväl, med en kopp kaffe i handen hängde jag på låset på antagningsprövningens morgon. Lite hängig eftersom jag legat med feber precis innan.

Vi informerades om att lämna alla tillhörigheter, och särskilt då mobiltelefonen, inlåsta i skåpet i omklädningsrummet. Med sig bär man bara sin mapp med betyg, intyg och så vidare. Intelligenstestet var först ut och som väntat var det inte min starkaste sida. Lärdomen är att ta mer tid på mig och framförallt borde jag övat på liknande tester på nätet först. Ordförståelsen var enkel för mig dock. Därefter skickades jag ned till psykologen. Hon hittade min fil från min förra mönstring vilket var lite roligt. Ett trevligt och långt samtal följde. Även denna gång fick jag med mig en 9:a. Synd att jag är dålig på datortestet, hade nog funnits väldigt trevliga befattningar att söka annars. Jaja.

Lunch åts på en hotellrestaurang i samma byggnad. Därefter skickades jag till sjuksköterska och läkare för syn/hörsel/hälso-undersökning och fick grönt ljus på allt. Därefter var det dags för det (för mig) fruktade museltestet Isokai. Gick totalt värdelöst. Hade inte tränat marklyft eller något annat vettigt för att förbereda mig. Var en hårsmån från en 4:a men fick med mig en sketen 3:a. Förstod mig inte på tekniken alls. (Nu när jag läser detta igen och uppdaterar inom parentesen pluggar jag till officer. Jag gjorde Isokai igen för att komma in och drog en 6:a. Det gick att bli starkare under värnplikten!).

Tack och lov har jag ägnat våren åt att stärka överkroppen. Cykelprovet var efter det och där fick jag en 7:a. Tyvärr spelades rockklassiker vilket sög. Till slut fick jag komma ned till handläggaren som genom sin dator kunde se alla befattningar jag var behörig att välja mellan. Jag tränade mest löpning innan men strax innan mönstringen köpte vi en begagnad trainer som man sätter en vanlig cykel på. Den tränar jag med nu för att skona knäna från för mycket löpning och jag rekommenderar alla att träna cykling innan mönstring.

Eftersom jag visste vilken tjänst jag ville söka och mina resultat räckte behövde jag aldrig göra om styrkeprovet. Istället fick jag ett preliminärt antagningsbesked och information om att gå hem och vänta på att få göra kompletterande tester. I början av januari gjorde jag dessa (det var arbetsprover av olika slag) och skickade in. Tyvärr snurrade maskineriet hysteriskt långsamt från Försvarsmaktens sida så jag fick inte det slutgiltiga beskedet om antagning förrän i april. När det väl anlände var lyckan totalt. Riktigt roligt! Tyvärr missade jag informationshelgen på mitt förband eftersom jag och Fredrik var och campade i Estland men nu är det snart dags för inryck. På måndag för att vara specifik.

Mobilen fick man inte använda alls under dagen, därför får ni istället njuta av lite sörmländsk skägglav från i höstas.

Hitta mer inspiration

3 Kommentarer

 • Svara
  Alma
  25/03/2021 at 18:55

  Så himla fint inlägg att läsa! Jag ska på antagningsprövning nu i juni och undrar om du har några tips på vad jag ska träna (mentalt, fysiskt etc.)

  • Svara
   Wilda Nilsson
   28/03/2021 at 15:46

   Hej! Tack så mycket! Hoppas det går bra för dig. Jag har ju gjort testerna igen eftersom jag nu läser till officer och då drog jag en 6:a på Isokai så uppenbarligen går det att bli starkare, hehe. Däremot hittade jag också en app där jag övade på den typ av uppgifter som kommer på testet. Appen heter bara IQ Test. Den rekommenderar jag. Samt att du kör spinning en massa. Man blir bra på det man tränar på och på mönstringen ska man av oklar anledning cykla trots att man inte någonsin gör det i tjänsten. 🙂

   • Svara
    Alma
    30/03/2021 at 09:06

    Tack så mycket för dina tips! 🙂

Lämna ett svar