Friluftsliv Nilsson i skogen

Randiga dagar, friskvård, möten utomhus och träning på arbetstid

Randiga dagar är ett för mig nytt begrepp som handlar om friskvård. Grundtanken är så vitt jag förstår att väva in återhämtning även under arbetstid för att motverka stress och bidra till ett friskare arbetsliv där människor mår bra och kan prestera över tid.

Randiga dagar motverkar stress

Grundtanken är den samma som “varannan vatten”. En eller ett par timmars intensivt arbete följs av ett lugnare pass eller någon form av vila innan en drar på full gas igen. Eller så inleder en kanske ett möte med fem minuters andningsövningar. Målbilden är en randig dag där hets varvas med återhämtning. Konceptet känns intressant och rent utav nödvändigt för att orka i längden.

Tänk om företag skulle ta det här till sig ännu mer och kanske låta medarbetarna gå ut och koka kaffe över en eld på arbetstid. Och sedan sitter alla i en ring med gott kokkaffe och spånar kreativa idéer. Vissa möten skulle kunna genomföras promenerandes utomhus oavsett om kontoret ligger i stan eller nära en lämplig skog eller park. Där snackar vi friskvård. Friskluftsvård?

Under ett konsultuppdrag jag hade på NCC gick marknadschefen igång på detta. Vi tog flera möten där syftet var brainstorming av innehåll till deras blogg promenerandes i området kring Ulriksdal. Givande, roligt och effektivt.

På ett jobb jag tidigare hade lyckades jag få med cheferna på att bjuda på en halvtimme per vecka i anslutning till lunchen för att vi skulle hinna träna. Några vetenskapliga bevis på att det var bra har jag inte men själv upplevde jag ökad välbefinnande och mindre stress eftersom dagens träning kunde klaras av på dagtid och dessutom utomhus i skogen vilket gav välbehövliga dagsljustimmar.

I Försvarsmakten är vi ju utomhus mest hela tiden så där faller detta sig naturligt men jag tror vanliga företag skulle kunna använda mer utomhusverksamhet och i gengäld få piggare, kreativare, effektivare och friskare medarbetare.

Vad tror du?

Hitta mer inspiration

3 Kommentarer

 • Svara
  Jim
  27/02/2019 at 10:47

  Det där tror jag alla gånger på. Allt som behövs för att implementera är lyhörda bra chefer.,

  • Svara
   Nilsson
   27/02/2019 at 10:49

   Ja precis! En sån chef tänker jag bli i framtiden 😁

 • Svara
  Em
  01/03/2019 at 05:38

  Det låter alldeles utomordentligt bra 🙂 jag har ett arbete där vi är ute hela dagarna, rör på oss mycket och har vila mitt på dagen (fsk.lärare). Så jag är också lyckligt lottad och inser hur viktigt det är med allt detta du beskriver:)

Lämna ett svar