Campingbuss Lettland Resa med hund Resor & Guider

Valmiermuiža – öl, hästar och hundar i Lettland

I torsdags mötte vi upp Ieva för att få en tur på bryggeriet Valmiermuižā. Vi har varit här flera gånger tidigare och just detta bryggeri är nog min absoluta favoritdestination när det gäller öl.

Lettisk krutgumma på 81 år!

Inledningsvis promenerade vi ned till stallet som bryggeriet samarbetar med. Här träffade vi på en dam på 81 år som tar ridlektioner varje vecka. Redigt värre måste jag säga och definitivt en målbild för när jag själv blir gammal. Därefter gick vi tillbaka genom herrgårdsparken som bryggeriet är döpt efter. På klassiskt sovjetiskt manér har man byggt skitfula lägenhetskomplex mitt i den fina parken. Nåja.

Glada grabbar jobbade i bryggeriet. Det är alltid spännande att se insidan av ett bryggeri men det allra bästa är ju att provsmaka och jämföra olika sorters öl.

Här tillverkas destillerad öl. Är dock inte bara alkoholhaltiga drycker som produceras i bryggeriet utan även olika typer av kvass och kolsyrade fruktdrycker.

Alkoholsvag Friss som liknar Radler tillverkas också. Det vill säga öl och läsk blandat. Men nu till det väsentliga.

Valmiermuižā har en veteöl som är riktigt trevlig. Den liknar väl mest Franziskaner till smak och färg. Utöver denna är min favoritöl från bryggeriet den ofiltrerade lagern. Det sorgliga är att ofiltrerad öl har väldigt kort hållbarhet så den buteljeras inte utan finns bara på tapp i Lettland.

Som tur var så finns den ofiltrerade ölen i deras restaurang. Utegården på sommaren är svårslagen men skitvädret sade sitt och vi satt inomhus. Vällagad, billig mat gjord på lokala råvaror finns på menyn som hittils sett olika ut varje gång vi varit på besök.

Rödbetor med getost till förrätt för mig medan Fredrik tog en baltisk klassiker, nämligen friterat bröd. Det är riktigt gott! Vi lärde oss också att skummet gärna får bli kvar på glaset när man dricker. Ett kvalitetstecken och ja, jag förevisar ovan.

Som de nördar vi är blev vi alldeles till oss när vi fick veta att de två flaskorna Kokmuižā vi beställde var de två första som någonsin sålts. En helt ny typ av witbier som definitivt föll mig i smaken.

Nu tar vi en tillbakablick till i somras.

I somras besökte vi uteserveringen. Denna vända var lite kärvare vädermässigt men vi lär ju återvända i sommar igen.

Då var jag ännu fräknigare och räknade ned dagarna till inryck.

Nu längtar jag till sommaren men först ska ett par övningar betas av, åker tillbaka till regementet imorgon! Och kanske får jag i veckan veta vad framtiden i grönkläder som anställd inledningsvis kommer innebära…

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggare gillar detta: