BU Försvarsmakten Friluftsliv Nilsson i skogen

Dynamiskt sportskytte med Glock 17 (BU dag 27)

Permission men givetvis kan soldatfärdigheterna förfinas även då. Lördagen spenderades således på en inomhusbana och temat var dynamiskt sportskytte med pistol. Det var Fänrik Fysmonster som tipsat om denna verksamhet. Pistolskytte är nytt för mig men visa, instruera, öva, öva, pröva implementerades och utvecklingskurvan gick uppåt allteftersom dagen fortskred.

Inledningsvis utbildades vi i säker vapenhantering. Med GMU färskt i bakhuvudet gick det enkelt att tillämpa MYNNING; FINGER; SÄKRING. Det sistnämnda fick givetvis översättas till fingret innanför varbygeln eftersom Glock 17 som bekant har säkringen på avtryckaren och inte en separat sådan.

Därefter övade vi på att dra pistolen, snabbt hitta riktpunkt och avfyra i rask takt. Som synes tilldelades vi lånehölster och hade med oss egna skärp. Fungerade utmärkt för en glad amatör.

Inledningsvis sköt vi på 5 meters håll, därefter på 10 meter och sedan på 15 meter. Därefter övade vi målväxling samt åtgärder vid eldavbrott i form av klick. Därefter sköt vi 4 serier om två skott med tre förflyttningar emellan. Avslutningsvis skulle vi dra pistolen och skjuta välsittande skott i så rask takt som möjligt utan att tumma på säkerheten.

Dynamiskt skytte är svårt men ger nyttig träning. Just nu är det svåraste att ha fokus på kornpunkten. Det blir lätt ett jäkla sudd av allting (måltavla och riktmedel), speciellt när avstånden ökar. Skjuter med båda ögonen öppna och det är mycket svårare än med ett stängt men jag har en teori om att det gagnar mig i längden. Har ni som läser några åsikter om att sikta med ett respektive två ögon vid pistolskytte? Med AK5:an (och rödpunkt) är det båda öppna som gäller för mig.

Hur som haver så känns detta relevant både ur ett soldatfärdighetsperspektiv samt ett nöjesperspektiv. Förhoppningsvis hakar Fredrik också på och då har vi en rimlig och redig paraktivitet att ägna oss åt dessutom. Tar nu sats för att ladda upp en film på mitt Instagramkonto @nilssoniskogen med mitt första försök till pistolskytte med förflyttning. Förväntar mig en ilsken storm kommentarer om allt som är värdelöst. Givetvis är insatsen för dålig men repetition är kunskapens moder. Alla är nybörjare inledningsvis. Kommer bli kul att kunna scrolla tillbaka i framtiden och se dessa första, trevande försök. Förhoppningsvis kommer det då också gå att se att jag blivit bättre. Med detta sagt får ni gärna kika på filmen och vill ni kritisera får detta gärna göras konstruktivt 🙂

Ute i snön står nu gårdskarln och grillar lamm. Köttet kommer givetvis från en gård i närheten. Det är lördagskväll, permission och jag föredrar att just nu inte tänka på den för morgondagen planerade intervallträningen… 

Väl mött och en trevlig helg tillönskar jag samtliga!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Wilda test
  november 12, 2017 at 10:13 f m

  Kul!

 • Reply
  Kristian
  november 12, 2017 at 11:02 f m

  Hur skiljer sig gmu mot bfu? Är det kortare dagar på bfun? När slutar du om dagarna och hur mkt helg/kvällstjänst har ni?

  • Reply
   Nilsson
   november 12, 2017 at 10:10 f m

   GMU var mer styrt, nu är det lite mer eget ansvar. Jag är ledig färre dagar nu än på GMU men det gäller bara min befattningsutbildning. Dom andra i plutonen är ledig mer. Vi har dock ganska mycket kvällstjänst. 🙂

Leave a Reply