BU Försvarsmakten GMU Nilsson i skogen

Befattningsutbildning: Utan samband ingen seger 

Som tidigare nämnts surade jag en timme medan jag tömde och städade ur skåpet på GMU-logementet efter att jag fått veta att min befattning bytts. Kanske inte världens mest mogna reaktion men informationsbristen i kombination med att vara slutövningssliten tog det bästa av mig uppenbarligen. Huvudsaken är dock att jag gillade läget och laddade om mentalt. 

Opportunist är vad jag är och rätt mental inställning är mitt mantra. Nu har jag tagit mig än denna utmaning på samma sätt som alla tidigare i livet: sök information, se möjligheterna. 

Men jag kan ju dra historien från början. Som den gamla räv jag är mönstrade jag redan ca 2008. Antogs som stridsfordonplutonbefäl 15 månader i Boden. Taggade järnet och väntade över ett år på inryck. Drygt veckor innan tåget skulle gå anländer familjen hem från en semesterresa. I brevlådan ligger beskedet om att tjänsten lagts ned. Total besvikelse. Jag flyttade utomlands, pluggade och byggde upp mitt företag som är en kommunikationsbyrå. Inom bygg, finans och IT fanns affärsmöjligheterna och nu är bland annat NCC och Tieto med ca 15 000 anställda vardera kunder till mig. 

Eftersom grönkläderna ändå lockade sökte jag mig som bekant till Försvarsmakten igen. Som mediasoldat på Psyopsförbandet kunde jag kombinera intresset för media med det gröna. Allt eftersom GMU fortskred insåg jag hur bra jag trivs och att jag egentligen ville jobba mer i fält och mindre vid skrivbord. Således bytte jag befattning till stridsfordonsförare. Detta varade tills i förrgår när jag fick besked om att jag istället ska bli gruppbefäl inom samband på ledningsplatspluton.

Det verkar nästan vara så att ödet inte vill ha mig i närheten av stridsfordon. Ganska komiskt att historien upprepar sig. I dubbel bemärkelse eftersom jag inte heller trodde att jag skulle jobba med kommunikation inom just IT som entreprenör heller. Nu blir det alltså IT i grönkläder. 

Min vana trogen har jag nu googlat loss och laddat ned och läst ett antal uppsatser från Försvarshögskolan om ledningssystem, radiolänk, MKN, kapacitetsförsörjning och sambandstjänst. Den inledande kursen som startar på måndag skall tydligen även läsas av befäl så jag ligger rejält efter. Jag passade även på att ringa upp en bekant som jobbat tiotals år på FRA som taggade igång mig till tusen på detta. Det låter som om jag kommer få en eftertraktad kompetens som kan vara värdefull såväl grönt som civilt. Det kommer förmodligen också vara extremt lärorikt att jobba nära/i närheten av brigadchefen. 

Nu bör jag nog inte skriva mer eftersom jag egentligen fortfarande inte har en aning om vad jag kommer syssla med mer exakt men jag återkommer. Tänkvärt är ju att alla delar av försvaret är beroende av ledning och samband för att kunna lösa sina uppgifter. Således borde det finnas möjligheter till jobb på alla regementen och kanske även på specialförbanden… Således mycket tacksam för denna möjlighet!

Fokus framåt och på att lösa tilldelad uppgift! 
Pergite! (Eller, rök bakåt mer sannolikt 😉 )

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Fia
  oktober 14, 2017 at 10:48 f m

  Kämpa på! Kom ihåg att det inte är omöjligt att byta tjänst när du väl fått in en fot i det gröna om du skulle bli sugen på något annat där de söker folk 🙂 Kommer nog bli skitbra ska du se 👍

  • Reply
   Nilsson
   oktober 14, 2017 at 12:29 e m

   Det tror jag med 🙂 Tack för pepp!

 • Reply
  clara
  oktober 14, 2017 at 4:41 e m

  Vilken utveckling! Ska bli spännande att se vad det slutar med 🙂

  • Reply
   Nilsson
   oktober 15, 2017 at 7:20 f m

   Haha ja, det kan ju hända vad som helst 🙂

 • Reply
  Alex
  oktober 14, 2017 at 5:08 e m

  Hej! Har läst din blogg för att skaffa mer info inför att jag själv ska söka gmu, tack för inblicken! Är nyfiken på om du fick du veta varför detta byte skedde?

  • Reply
   Nilsson
   oktober 15, 2017 at 7:22 f m

   Hej! Vad kul att du hittat hit:-) Hoppas du söker! Nej det vet jag inte än.

 • Reply
  Em
  oktober 15, 2017 at 10:40 f m

  Tack för rolig läsning och lycka till i fortsättningen 🙂 Ser fram emot att fortsätta läsa. Samt att det var lite inspirerande att läsa dina upplevelser om AldrigGeUpp. Trots att du skrev att några grät och hallucinerade så verkar inte GMU lika skrämmande som jag en gång tänkt eftersom du själv verkade njuta varenda minut;)
  Sjukt bra jobbat!

  • Reply
   Nilsson
   oktober 15, 2017 at 11:00 f m

   Tack för att ditt pepp längs vägen 🙂 nejdå GMU är inget att oroa sig för.

Leave a Reply