Försvarsmakten GMU Nilsson i skogen

9 saker jag hade velat veta innan inryck till militär grundutbildning

Den första månaden av tre på Grundläggande Militär Utbildning (GMU) har nu passerat. Permission nummer två avnjutes och därmed finns tid för reflektion. För en månad sedan hade jag inte koll på läget, googlade järnet efter tips men hittade inte så mycket. Förutom högst suspekta åsikter på Internets avstjälpningsplats Flashback. Vid det här laget har jag bättre koll på läget. Så, trots att jag har 10 månaders utbildning kvar så tänkte jag dela ett par tips som kanske kan hjälpa er som rycker in i september och framförallt i januari 2018. Nu pratar vi GMU, tänk på det.

1. Packa inga civila kläder.

Dessa tar bara plats i skåpet och den första månaden är kvällstjänsterna så många och sena att du inte kommer hinna/orka byta om. Försvarsmaktens långärmade t-shirt funkar utmärkt som pyjamas samt att käka kvällsfika i. Möjligen kan ett par mjukisbyxor vara trevligt utöver kläderna du har på dig när du åker. Har du beordrats att ta med något gör du såklart det.

2. Ryck in i jeans och t-shirt.

Vare sig skrikiga strandkläder eller kostym (ja, jag såg båda…) imponerar eller är vidare praktiskt när du ska bära din utrustning genom/från förrådet. Får du en kvällspermission är det betydligt trevligare med helt vanliga kläder.

3. Ta med en bra, slitstark klocka. 

Utan klocka är du en skeppsbruten själ guppandes på ett hav av tider att passa. Du kommer inte få använda mobilen och du bör aldrig lita på att någon annan håller koll på tiden. Klockan är det viktigaste du packar med dig hemifrån.

4. Ha tandborste och tandkräm i benfickan. 

Hugg av en tandborste så den blir mindre eller köp en resetandborste och en minitub tandkräm. Förvara i tex zippåse i benfickan. Extremt praktiskt i fält att slippa riva runt i trossen efter necessären på morgonen. Sparar även tid på kasern samt möjliggör stridsvärdeshöjande attack-tandborstning när som helst på dygnet. Drick vatten, byt strumpor och borsta tänderna om du känner dig slokig.

5. Packa i en sportbag – inte en stor ryggsäck.

Du får inte plats med en stor ryggsäck i skåpet. Packa i en mjuk sportbag av mindre storlek som du öppnar ovanifrån. Lätt att stuva undan dessutom.

6. Ta med egen skavsårstejp samt resorb. 

Trevligt att ha eget, det är inte säkert du får ut direkt. Resorb har vi inte fått ut alls. Jag har resorb i benfickan och tar en då och då. Blandar till den i vikkåsan jag fått ut och också alltid har på mig. Aldrig annat än vatten i fältflaskan.

7. Ta med tändstickor. 

Förutom den uppenbara användningen hade jag gärna velat veta från början att tändstickor plus saliv är en gudagåva vid vapenvård. Ett skinande pistonghuvud är resultatet efter tips jag fick av er som läser bloggen. Spotta, slicka inte på pistonghuvud med CLP på.

8. Marschträna innan. 

Prioritera marschträning med packning innan inryck. Är väldigt glad att jag var van att gå med packning och kängor redan innan inryck. Överkroppsstyrka hade jag behövt fokusera mer på däremot. Liksom armstyrka. Områden jag inte tränat så mycket, mest eftersom benträning och kondition är väldigt mycket roligare.

9. Strid och skytte – inte friluftsliv. 

Detta är mest en reflektion, inget som är dåligt utan snarare självklart om man tänker efter. Skriver det bara eftersom det inte var vad jag hade förväntat mig. Jag blev alltså överraskad över hur snabbt vi började öva strid och ha vapentjänst. Dag två. Inte mig emot alls men jag trodde vi först skulle lära oss gå med packning, ha massor av grisiga fyspass, exercis i mängder, putsa kängor, resa tält, orientera med karta och kompass och ja, andra mer ”frilufsiga” saker. Icke sa nicke, det viktigaste är att kunna verka mot fienden. Således har vi fått ut varsin automatkarbin men ingen kompass.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Rickard Faivre
  augusti 20, 2017 at 7:28 e m

  Följ din inre kompass 🙂

 • Reply
  Rick
  augusti 20, 2017 at 7:30 e m

  Följ din inre kompass 🙂

 • Reply
  Vinkelmaffian
  augusti 24, 2017 at 8:47 e m

  Halva poängen med att vara nyinryckt är att man inte ska veta.

  • Reply
   Nilsson
   augusti 25, 2017 at 2:00 e m

   Hehe kanske det.

 • Reply
  Jennifer
  augusti 29, 2017 at 5:01 e m

  så glad att jag lyckades hitta till din blogg såhär bara!
  Rycker in den 18/9 i 9 månader. Denna blogg kommer bli stor hjälp!

  • Reply
   Nilsson
   augusti 30, 2017 at 8:17 e m

   Vad kul att höra! Var rycker du in? Du kommer ha jätteroligt!

   • Reply
    Jennifer
    september 4, 2017 at 12:12 e m

    F17 Ronneby! Tycker det ska bli super kul och lärorikt!

    • Reply
     Nilsson
     september 5, 2017 at 10:15 f m

     Grymt! Du kommer få det jättekul!

Leave a Reply

%d bloggare gillar detta: