BU Försvarsmakten GMU

Tillbakablick med bilder till GMU (BU dag 8)

En gedigen halvdag i en iskall sal nere på LedSS med fokus på signalskydd har genomdrivits. Det är inte spexigare än det låter så här kommer istället en regelrätt störsändning:

Har scrollat tillbaka till tidernas begynnelse (24 juli 2017) och läser blogginläggen om min GMU. Är redan nu sentimentalt tacksam över att allt (rumsrent) finns nedtecknat. I ljuset av detta är det hög tid att bjuda på lite bilder och anekdoter. 

Hysteriskt roligt att jag cirka dag 3 hade massiva problem med att säkra vapnet med höger tumme utan att veva runt bössan som en vettvilling. Kloka läsare skrev att det löser sig och ajemen, lätt och ledigt går det nu. 

Runt dag 5 låter jag lite som en förvirrad tratt men jag har likförbannat fortfarande svårt att acceptera när det marscheras alldeles för långsamt. Den där chokladbollen dag 6 uppskattade jag men hade jag vetat att det aldrig skulle ske igen… 

Ett annan framträdande minne, eller konstant situation kanske det bör kallas, är all svett. Det är så påtagligt att det är relevant att djupdyka (pun intended) i ämnet. Skyddsmaskfys är givetvis dödssvettigt. Som synes på bilden (jag längst till vänster) är jag inte imponerad. 

Även andra aktiviteter bidrog till det ständigt närvarande behovet av att duscha. Ja, jag kollar på dig Kroppsskydd 90. Blicken går likväl också till all brutalBRAK och hiskeliga fyspass i motoroverall.

Dagarna rullade raskt vidare och rätt vad det var hade vi en heldag med SERE A. Hela inlägget finns här. Vi lärde oss bland annat att signalera efter hjälp och jag fick tända röksignalen. (Suddar kamratens ansikte som ju inte valt att synas på en blogg.)

Jag och rekryt S byggde dessutom en föredömlig bivack. Det tråkiga är att bilden bakifrån som visar exemplarisk maskering verkar ha förstörts på minneskortet. Här kommer en framifrån:

När vi ändå är inne på temat så tar vi och spolar fram till Aldrig Ge Upp. Hade en mysig bivack där jag, vilket syns på bilden, låg och käkade svampsoppa på kvällskvisten. Ingen hotbild enligt befälen och därav på jag ingen kraft på maskering av bivacken. Fokus på att återhämta! 

Dessutom gör det ont i hjärtat att rycka upp en massa mossa i onödan. Något jag förklarade för befälet. Antar fänriken trodde jag hungeryrade eller något. 
Tyvärr verkar de enstaka bilderna på mig i stridsutrustning ha försvunnit eller förstörts på något vis. Hade gärna förevisat min förmåga hjälmmaskering. Allvarligt talat så är den mycket god. Utan granris på hjälmen erkänner jag dock villigt att jag ser ut som en tratt. Pax för att bara åka på mission till länder där det finns gran liksom. 

Det absolut roligaste under GMU var Soldatprovet/patrullfälttävlan samt kamratskapet och att bryta ihop av skratt tillsammans. Utöver det så är det tillämpade övningar som varit roligast. Därefter strid från stridsställning och andra liknande övningar i skogen samt att vara på skjutbanan. Ärligt talat så har allt varit extremt roligt och jag har verkligen njutit hela tiden. Förutom vid typ städning av kasern/rätta in i skåpet/sy kragspeglar/kuta upp för nån jävla backe på fyspass då. Dom trasiga fingrarna och axeln sög också. Om någon undrar nått om GMU:n får ni kommentera.

Är det någon som följt med hela resan? Är det fortsatt intressant eller helt enkelt för dåligt? Kom gärna med feedback i en kommentar. 😊

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Sundström
  oktober 23, 2017 at 9:00 e m

  Jag har varit med hela resan! Sjukt kul och spännande att följa med din resa, fortsätt dela med dig! 👊

  • Reply
   Nilsson
   oktober 24, 2017 at 3:30 f m

   Sjukt kul! Tack så jättemycket för att du läser 😄 Dåså, då fortsätter jag 🙂

 • Reply
  Per Eriksson
  oktober 23, 2017 at 11:13 e m

  Hej! Det har varit så kul att följa dig och dina kamrater på era staplande steg från nyinryckta till soldater. Jag ser verkligen fram emot att följa dig fortsatt under vinter och våren. dels för att få fortsatt inblick men med dina raka och ärliga inlägg så är det är ren underhållning. Mycket bättre än vilken dockusåpa som helst!
  En smålänning….

  • Reply
   Nilsson
   oktober 24, 2017 at 3:35 f m

   Hej! Tack så mycket för fina ord! Då är det ju bara för mig att fortsätta. Småland säger du. 👌

 • Reply
  Shaun O'Hare
  oktober 24, 2017 at 12:00 f m

  Very impressed by what you’ve done on your service so far. Keep up the good work. Still loving that new haircut, it’s very you

  • Reply
   Nilsson
   oktober 24, 2017 at 3:36 f m

   Thank you! Hmmm. Do you read Swedish or do you translate somehow?

 • Reply
  Kristina
  oktober 24, 2017 at 2:45 e m

  Sååå roligt att läsa. Förstår ju inte allt men du får det att låta bra, ………förutom utlandstjänst😰😍😍😍

  • Reply
   Nilsson
   oktober 24, 2017 at 3:00 e m

   Haha 🙂

 • Reply
  Fia
  oktober 26, 2017 at 6:42 e m

  Jag har varit med sen start, även innan du ryckte in (minns att vi pratade om att du hade sökt/skulle söka gmu)
  Kul att läsa om hur andra har det på gmu, framförallt de som är lite äldre och mognare än den ”vanliga” soldaten. Jag var näst äldst i min pluton och genomförde och tog anställning. Dessutom gör du din gmu på regementet där jag arbetar och det är kul! 👍

  • Reply
   Nilsson
   oktober 26, 2017 at 6:48 e m

   Givetvis har jag koll på dig 😊 ser fram en kaffe innanför grindarna i framtiden!

   • Reply
    Fia
    oktober 27, 2017 at 7:13 f m

    Fika är kl09, efter lunchen och kl14. Lika bra att skola in dig på rutinerna nu 😎

    • Reply
     Nilsson
     oktober 27, 2017 at 7:25 f m

     Haha gissa vad jag gör just nu 😂

Leave a Reply