BU Försvarsmakten

Strid och gruppchefsskola (BU dag 21)

Förnämlig är ett ord som beskriver denna söndag till punkt och pricka. Manna från himlen inledde dagen. Eller ja, mannagrynsgröt från kungen då. Klockan 07.30 var stridsutrustningen på och skogen väntade. Väl på plats i terrängen övade vi växelvis och ansatsvis framåt torrt (det vill säga utan ammunition) ett rejält antal gånger. Därefter övergick vi till att öva korridor bakåt och blixtlås till vänster och höger. Även detta torrt men inte för den skull otillfredsställande. 

Svetten sprutade liksom adrenalinet. Rejält jobbigt men mycket roligt. När vi bedömdes tillräckligt redo var det dags att lägga till ordergivning och lite längre moment. Utvecklingskurvan gick uppåt över tiden. För egen del fokuserade jag på aggressiviteten och tycker överlag att jag höll den på en hög nivå. Givetvis gjorde jag flertalet fel i gruppchefsrollen och som enskild. Kommandon tappades bort och konen fylldes av soldater som trillat ned. Skämtåsido så gick det riktigt bra för oss som grupp med tanke på att detta är väldigt nytt. Kanske märkligt sätt att uttrycka det så här men instruktörerna fick situationen/utbildningsmiljön att kännas väldigt trygg i bemärkelsen att man (jag) vågade ta i, ta initiativet, hålla högt tempo, vara aggressiv och i och med detta ibland göra fel snarare än att inte göra något alls/tveka/oroa sig för att göra bort sig. Rak, saklig och konkret feedback kom efteråt på ett sätt som gjorde att jag vågade fortsätta att höja aggressiviteten och jobba vidare på att göra rätt i högt tempo både som enskild och chef.

Detta fortsatte efter lunch men då med lös ammunition. Rejält jävla mycket bly i luften från min sida och från gruppen som helhet. Som B-styrka hade vi en KSP90-skytt. Vi tog oss an uppgifterna med kraft och hade en sån sjukt rolig dag! Redigt trött i benen nu. Fruktar morgonens fyspass. I övrigt, klart slut.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggare gillar detta: