BU Försvarsmakten GMU

Mens i fält och konsten att pissa i stridsutrustning

Läser du bloggen och är man? Finemang, fortsätt då att läsa det här inlägget. I Försvarsmakten är din kamrats utmaning även din utmaning och hela gruppens stridsvärde behöver givetvis vara högt för att vi ska kunna lösa uppgifter över tiden. Med detta sagt kommer jag i det här inlägget (som önskades av en kvinna som kollade på min Live-stream på Instagram) att berätta, tipsa och diskutera utifrån mina erfarenheter. Har du några tillägg går det utmärkt att skriva en kommentar så kan jag lägga till information inlägget.

Mens i fält (och på kasern)

Det är lite bökigt i fält men är egentligen inget att oroa sig för. Enligt stående: den förberedde överlever och får det i detta fall även bekvämare. Personligen tycker jag tamponger är att föredra. Behöver du snabbt göra upp eld och har tappat bort nävern funkar de dessutom utmärkt i detta syfte (ta bort plasten och fluffa upp dem innan bara). Stoppa ett antal i en mini-neccessär/påse i benfickan tillsammans med våtservetter, plasthandskar (ibland är man redigt jävla skitig om händerna i fält, inget slemhinnor tycker om!), en mini-flaska handsprit och hundbajspåsar för skräpet. Skräppåsen slänger du i sopsäcken som brukar finnas vid förläggningsplatsen eller liknande. Om en sådan inte tillhandahålls, säg till befälen/chefen att du har skräp som måste kastas. Ett par värktabletter är också smart att ha med sig. Lägg en extra uppsättning av ovan nämnd utrustning i trosspackningen också samt i stridspackningen.

Förmodligen behövs extra tid vid pisspauserna, be om detta – det ska aldrig vara ett problem. Finns det inte tid för toabesök så har din chef planerat och prioriterat fel. Givetvis kan du själv hjälpa till genom att ta tillfället i akt. Mitt under ett eldöverfall är inte rätt läge men vid ”färdiga till strid” ingår givetvis denna uppgift. Din kamrat kan maskera din hjälm under tiden. Direkt efter avslutat eldpostpass är också ett gyllene tillfälle. I Försvarsmakten är kroppsvätskor inga konstigheter. Har någon problem med blod (oavsett var det kommer ifrån) så är soldat förmodligen inte rätt jobb.

Slutligen, en kommentar om humörsvängningar. För den som inte vet så är det veckan FÖRE mens som humöret påverkas i huvudsak även om det kan spilla över lite grann på mensens första eller möjligen andra dag. Med detta vill jag få alla att sluta säga ”har du mens eller” om någon kvinna är förbannad. Dels är det sexistiskt och elakt men det är alltså även direkt felaktigt. Läs mer om PMS här. Är man kvinna och upplever humörförändringar kan det finnas fördelar med att berätta för gruppen vad som är på gång eller för att göra det extra tydligt varför det behövs mer tid vid toalettpauserna. På kasern funkar det precis som i det civila: det finns sanitetspåsar på toaletterna men skulle det saknas har man ju sin hundbajspåse i höger benficka.

På denna blogg finns en gedigen redogörelse, fälttest och jämförelse av tampong, binda, menskopp och annat, läs inlägget!

Hur kissar man med stridsutrustning? 

Precis som vanligt är det enkla svaret. Ned med byxorna och sätt dig på huk. I verkligheten kan det upplevas som värre dock… Det är inte jätteroligt att visa rumpan för hela gruppen första veckan på GMU så förmodligen vill de flesta (mig inkluderat) gå en bit bort för att vara ifred. Därefter skall skärpet dras upp och byxorna ned. Det går beprövat bra att pissa utan att ta av sig kroppsskydd och stridsväst men vissa tycker det är bekvämare att ta av allting. När det kommer till kroppsskydd 90 så fungerar stjärlappen även fint som insynsskydd, hehe. Komiskt men sant.

Själv tycker jag problemet är att få fältskjortan osv att ligga bekvämt efter förrättat värv med väst/kroppsskydd på sig (speciellt om snödräkt/regnstället också är på). Oavsett så handlar det om övning och att gruppen/befälen/cheferna måste förstå att de ska tilldela i princip lika mycket tid för en kvinnlig pisspaus som om den manliga soldaten skulle gå och skita. Det som tar tid är fipplet med utrustningen, inte själva pissandet. Men på inköpslistan står fortfarande en Shewee… hur bekvämt vore det inte att slippa huka?

Något som gjort mig förbannad är när tjejer säger till mig att de inte dricker så mycket vatten på övningar eftersom de ”inte vill behöva gå och kissa så ofta”. Med andra ord sänker personerna sitt stridsvärde (vätskebrist) eftersom deras befäl inte gav dem tillräckligt med rast. Som kvinnlig soldat kommer man behöva ta ansvar för sitt eget stridsvärde och därmed också anmäla när det behövs en längre kisspaus men i Försvarsmakten 2018 bör även befäl och chefer självmant se till att rasterna är tillräckligt långa och regelbundna. (Vi pratar inte 30 minuters rast här, vi pratar 10-15 minuter istället för fem). Sedan får vi alla såklart öva på att fippla snabbare så att man både hinner pissa, dricka vatten och byta strumpor så snart någon yppar orden kort rast. Din stridsparskamrat kan alltid börja fylla dina mag medan du pissar. Allt löser sig, be kamraterna om hjälp. De kommer förstå.

Pissgrop vid förläggningen

I Indien och på andra ställen dit jag rest och vistats länge finns inte alltid toaletter. Istället finns pissgropar av porslin. Lärdomen härifrån är att dessa inte är runda utan snarare avlånga och därmed betydligt lättare att sätta sig över. Således är slutsatsen: sluta gräv runda pissgropar. En grop som snarare är avlång kommer vara mer praktisk/bekväm för oss tjejer. Givetvis får den inte vara för bred. I övrigt är det schysst att anlägga p-gropen på lagom avstånd från tälten och gärna avskilt bakom en stor sten/buskage/rotvälta. Kommer kriget lär vi alla pissa varthelst tillfälle ges men tills dess gör vi det så bekvämt för oss som möjligt, visst?

Avslutningsvis kan jag säga att det är beprövat dåligt att i jakten på enskild pissplats hoppa över ett halvfruset dike med knädjupt vatten. Isen brast på vägen tillbaka och där stod jag i vattnet nedanför en 1. sgt som av något anledning alltid dyker upp just när jag försatt mig i mindre värdiga situationer… Mycket komiskt.

Jag hoppas funderingar kring sånt här inte hindrar någon tjej från att mönstra eller att tacka ja till en utbildningsplats. Nåväl, frågor och tillägg tas tacksamt emot i kommentarsfältet!

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Anna Holmqvist
  januari 21, 2018 at 2:38 e m

  Har provat Shewee och det är ingen höjdare om man är jättenödig. Man får hålla igen då det lätt “svämmar över”.
  Köpte på mej två för jag tyckte det verkade bra, men har bara en i stridspackningen.

  • Reply
   Nilsson
   januari 21, 2018 at 1:41 e m

   Aha okej… Hmmm… Får se om jag ger mig på att testa eller inte 😂

 • Reply
  Fredrik
  januari 21, 2018 at 11:21 e m

  Tillägg:
  Ge även din stridsparskamrat bindor/tamponger. Ifall något glöms, eller tappas, har kamraten reserver.
  Jag som man, med kvinnlig stridsparskamrat, bär runt på bindor i både Stridsutrustningen och i topplocket på SP.
  Preparatus supervivet!! 👍🏻

  • Reply
   Nilsson
   januari 22, 2018 at 4:56 f m

   Föredömligt! Ska uppdatera inlägget med det tipset senare!

 • Reply
  Fia
  januari 22, 2018 at 12:11 f m

  Jag fick en shewee av jobbet, minns inte vem men jag tror de finns att få utdelade! Har en i typisk Nato grön (ja den heter så!)
  Tyvärr har jag bara använt den någon gång då det krävs lite teknik att inte spilla…
  Vi brukar även ha två pissgropar, en för herrar och en för damer om det önskas. Jag själv föredrar en grop lite längre bort med insynsskydd.

  • Reply
   Nilsson
   januari 22, 2018 at 4:55 f m

   Där ser man… Kanske ska kolla med förrådet helt enkelt!

 • Reply
  Lo
  januari 22, 2018 at 11:09 e m

  Kan varmt rekommendera Sheween (med fodral och förlängningsrör) dock är tipset att börja öva i duschen först innan man testar den i skarpt läge. Samt att hålla den tillräckligt långt in mellan benen och inte för hårt mot kroppen för att undvika översvämning.

  Det som jag upplever som största problemet är att komma över den mentala spärren att stå upp och kissa som kvinna då man sen liten är lärd att det ger våta byxor. Men med träning så är den utmärkt att ha med i benfickan då det går så mycket snabbare att kissa och man kan ställa sig på linje med resten av gänget. Var dock beredd på lite skepsis från de manliga kollegorna de första gångerna.

  • Reply
   Nilsson
   januari 23, 2018 at 6:44 f m

   Det låter som om det är dags att driva igenom ett inköp. Har du någon länk till en bra möjligen?

 • Reply
  Lo
  januari 23, 2018 at 7:44 f m

  Jag beställde härifrån och det funkade utmärkt, vet att Naturkompaniet har haft men de har tydligen bara den rosa varianten (enligt hemsidan) vilket man kanske inte vill ha i fält.

  https://www.pickpack.se/hygien-tvatt/toalettbestyr/kisstratt-shewee-extreme-nato-green

  Blir med frakten något dyrare än tex Naturkompaniet men det var det värt för (rätt färg och) hemleverans.

  Min shewee åker med både civilt och i tjänsten, är underbart att slippa sätta sig på nerkissade offentliga toaletter. Men den kräver som sagt en hel del övning och att man ger sig tid att lära sig hantera den i förhållande till sin kropp. Det som är det tacksamma med denna gentemot många andra som finns på marknaden är fodralet, förlängningsröret (underbart med bylsiga uniformsbyxor) och att den är i hårdplast (inte lika sladdrig och mer lätthanterad än tex Gogirl)

  Lycka till!

  • Reply
   Nilsson
   januari 23, 2018 at 8:04 f m

   Grymt! Nu jävlar blir det åka av!

 • Reply
  Izabell Pihlsten
  januari 23, 2018 at 1:21 e m

  Att du känner behov att sitta och skriva om det här får mig att bli mörkrädd. Är vi soldater eller ett gäng barn i uniform som behöver kisshjälp? Skäms att vara kvinna i FM när jag läser inlägget.
  Det här är självklarheter som även en apa skulle förstå om den (sen tonåren) blödde en gång i månaden.
  Det som sker här är att du vill ge ”tips” det du verkligen gör är att sätta på oss en offerkofta som att DET SKULLE vara ett problem att vara kvinna och blöda/ kissa och alla måste vara involverade.
  Nyhet, ingen bryr sig. Alla sköter sin egna hygien och om du misslyckas med det är du en kass soldat.
  Fyra år på amfibieskyttet och jag har aldrig stött på de här ”problemen”.
  Menstruation är något du sköter själv.
  Inte fan ser jag någon skriva blogginlägg om tips när man skiter?
  Jag skäms över att vara kvinna när andra fortsätter
  göra sig själva till offer istället för att reda ut saker direkt på plats. Gör misstag och lär er av dom, hinner du inte kissa? Fippla på snabbare eller be om mer tid hur svårt ska det vara?
  Och den mannen som säger att han har en tampong i fickan åt mig har ju redan sållat ut mig som ”kvinna”.
  Manliga kollegan som inte har en tampong i fickan visar mer respekt mot mig då han möter mig som en kollega och inte en liten flicka som behöver hjälp med hygienen. Vi är kollegor och INTE uppdelade kön.

 • Reply
  Nilsson
  januari 23, 2018 at 4:40 e m

  Hej Izabell Pihlsten,
  Personligen reder jag ut min hygien alldeles utmärkt och soldatfärdigheterna i övrigt övar jag på varje dag. Jag har dock förståelse och empati för att andra människor funderar kring hur olika saker fungerar. Mens i fält är en sak som jag fått många frågor om och därför valde jag att dela med mig. Kan detta inlägg hjälpa någon är det bra och då fyller blogginlägget sitt syfte.

  I övrigt önskar jag dig en trevlig kväll, det är alltid intressant för mig som rekryt att höra hur anställda resonerar och kommunicerar.
  /Nilsson

 • Reply
  Hanna
  februari 25, 2018 at 5:37 e m

  Vill berömma dig för mkt välskrivet & vad jag som kvinna inom FM upplever som ett motiverat inlägg. Super med en inkluderande jargong & praktiskt nyttiga tips för bl.a. manliga plutonskamrater (om ex hur pissgrop kan optimeras för att funka smidigt för alla) & säkerligen tryggande tips för kvinnor som ännu saknar erfarenhet av FM men som kanske tvekar & undrar.

  • Reply
   Nilsson
   februari 25, 2018 at 4:42 e m

   Tack så mycket!

Leave a Reply