Försvarsmakten GMU

GMU dag 44

Magmusklerna fick sig en rejäl genomkörare på löjtantens BRAK. Gott så. Efter sedvanlig uppställning, visitation och omvisitation kunde mer kärnfull verksamhet ta vid. Enda tråkiga var att plutonsmästaren i kängputsning  (står mellan T och B) inte fick något betyg. Oavgjort då. Striden fortgår således. Övriga, som putsat efter bästa förmåga, såg fram emot att lera ned dem igen. 

Detta gjorde vi förtjänstfullt genom fortsatt övning i strid från stridsställning. Lite mindre trattigt och med entusiasm tog vi oss an uppgiften. ERER rann ur oss som ett rinnande vatten (nästan) och vi tog terräng så att barren sprutade i kölvattnet bakom gruppen. Kanske inte helt sant men jämfört med förra veckans taffliga försök så förbättrar vi oss och kommer allt närmre målbildsförevisningen. 

Lunchen blev en höjdpunkt trots att vi inte fick isolerad mat utan var tvungna att äta i matsalen (mest tid i skogen vinner). Raggmunk. Fläsk. Lingonsylt. Behöver jag säga mer? Redig mat bygger rediga soldater och jag var rejält hungrig. Efteråt krigade vi vidare med lösplugg. Ansatsvis och växelvis framåt och bakåt. 

”Nu ska vi passa på att öva framåt för här på regementet är mest rök bakåt som gäller. Det är K3 som jobbar framåt. Pergite.” Roligt (och raljerande citat med glimt i ögat) av befälet så nu njuter vi av fartvinden framåt och drivs av målbilden att inte svepa kamraterna när vi vänder upp i eldställning bakåt. 

Efter middag var det dags för SERE A. Våra befäl har byggt ut den delen så vi får lite mer praktik. Mycket uppskattat. Vi kokade granbarrste och kaveldunsrötter. Samt piskade andra grupp i tävlingen ”gör upp eld och koka upp vatten i en PET-flaska”. Älskar överlevnadsutbildningen. Har gått ett par sådana vinter-, sommar-, barmark- och fjällkurser innan men är lika taggad för det och sugen på att få göra fortsatt utbildning inom SERE framgent. Får se hur mycket vi får pressa oss på aldrig ge upp. Kommer ihåg en av vinterkurserna i norra Sverige där vi efter 4 överlevnadsdygn i snöbivack (quinchie tror jag den kallades) fick bada isvak och skickades sedan direkt ut på ensamdygn. Byggde mig en bivack under en gran och mådde gott. På fjällkursen gick vi över 9 mil med packning utan att äta under ett par dagar. 

Tänk då vad befälen här kan hitta på när det dessutom ingår strid/vapen vilket det såklart inte gjorde på kurserna jag refererar till. Finns potential till såväl stordåd som katastrof. En stämningsbild till detta och ett god natt, som alltid, från de blåvita kungslakanens förlovade land. 

(På bilden syns skägglav, som urlakad har samma konsistens som håret i dushbrunnen, i Sörmland väldigt nära min gård. Fotat för 3 dagar sedan.)

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply