BU Försvarsmakten GMU

Frågor och svar om GMU – träna inför mönstring med mera 

Idag fick jag ett par frågor från en tjej som följer på mitt Instagram-konto @nilssoniskogen, kanske är fler nyfikna på svaret tänkte jag och tänkte därför publicera svaren här. Om du vill veta något får du såklart gärna också skicka frågor. Dåså, framåt! 

Vad önskar du att du hade gjort innan du gick GMU?

Frågan är nog snarare vad jag önskar jag inte gjort hehe. När min tjänst jag antagits till för 10 år sedan lades ned gick jag den civila vägen med högskoleexamen och byggde upp ett företag. Samt att jag bodde utomlands och reste massor. Och köpte gård med sambon. Jag är med andra ord mycket nöjd med allt jag hunnit göra innan. Däremot hade jag ju alltid kunnat träna ännu mer inför mönstring och inryckning men det var inga som helst konstigheter att klara GMU. Lite mer fokus på styrketräning med skivstång hade gett bättre resultat i isokai på mönstring och därmed fler befattningar att välja på men med tanke på att jag ändå bytt inriktning står jag fast vid min ursprungliga tanke: det viktiga är att ta sig in och göra grundutbildning – sedan kommer möjligheter dyka upp och då gäller det att vara opportunist efter bästa förmåga.  

Är det något som du skulle ha gjort annorlunda såhär i efterhand när du sökte/gick till GMU/ nuvarande befattning?

Nej är det korta svaret. I efterhand sett är det såklart lätt att tänka saker i stil med ”om jag bara hade gjort lumpen när jag var 18 så hade jag varit officer nu” vilket är vad mina jämnåriga vänner i Försvarsmakten är men då hade jag å andra sidan inte upplevt allt det andra. Jag har perspektiv, utbildning, personlig mognad och erfarenheter som kommer komma till nytta för försvaret och det gör inget att jag ”ligger efter” på det militära planet/är 30-årig rekryt. Jag vet att jag får den utbildning jag behöver för att lösa tilldelad uppgift och att jag utöver det har en ryggsäck med andra erfarenheter att plocka ur. Och där lät jag som min lågstadierektor… Inser nu när jag är gammal och vis att han hade en poäng. 

Kanske vågar jag ge tipset att säga ja till en befattning även om det inte är den du drömmer om så att du ”kommer in” i firman istället för att vänta. 

Samt hur förberedde du dig inför testerna?

För dåligt. Mer eller mindre sant men jag tänkte ”fan nu kör jag, bättre att veta nu om jag inte klarar styrkan och sen träna på det i 3 månader under spärrad än att träna grenspecifikt i onödan om jag klarar det”. Jag drog det jag behövde för befattningen jag först ville ha och kom in på (psyopsförbandet) och kunde sen fokusera på marschträning, kondition och styrka med kroppstyngd. Det var bra för mig eftersom träningen mellan 25-28 år varit kass med bara fokus på jobb. Lärdomen är dock att om du har tid så tycker jag helt ovetenskapligt du ska cykla en jävla massa och se till att få teknikträning i de tunga basövningarna (marklyft benböj bänkpress och militärpress) och komplettera med drag upp till hakan med skivstång för att öva rörelsemönstret. Man blir bra på det man gör. Gör lite högskoleprovförberedelse inför IQ testet och försök bete dig vettigt hos psykologen så kommer allt gå toppen. Viktigast är att läsa på om befattningar i förväg så att du kan tycka till och välja rätt väl hos Rekryteringsmyndigheten.

Ta nu chansen att mönstra och göra en militär utbildning. Kom igen, det blir kul! (Ärligt talat och inte ironiskt så är det svinskoj!)

Dagen har bestått av riskutbildning i teorisalen och sedan körning på övningsfältet. Inledningsvis mycket knepigt att backa i serpentiner med bandvagnen men jag har förtröstan om att det kommer bli bra till slut.

Frågor? Slut kom. 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply