BU Försvarsmakten

+ 100 pansarskott (BU dag 7)

Denna soliga men kyliga morgon framryckte vi till närövningsfältet. Stridsutrustning på, stridspackning på ryggen. Det enda som fattades var snabbkaffe men eftersom det visade sig att rast är överskattat löste det sig per automatik ändå. Gott så. 

Med kroppsskydd 90 kramandes runt bålen greppade vi tag i varsitt pansarskott och skred raskt till verket. Pansar färdiga, pansar klar, SKOTT KOMMER! Fasta mål bekämpades enkelt. Det är fortsatt simulatorvapen vi skjuter men åtgärderna är i stort sett det samma som för den skarpa versionen. 

För icke grönkläder läsare (Hej mamma!) så innebär det kortfattat att en laser är monterad istället för en granat inuti pansarskottet. Hela härligheten väger 6,7 kg (skarp, simulatorn väger mer enligt våra befäl). Lånar en bild från Försvarsmakten för illustration.

Foto: Sven-Åke Haglund/Försvarsmakten Källa: www.forsvarsmakten.se

Mängdträning var dagens melodi och jag tror vi sköt över 100 skott var. Vi sköt i olika skjutställningar från 100 meter och 200 meter samt med olika tid och träffkrav innan vi bröt för lunch. Samtliga gjorde mycket bra ifrån sig. Matsalslunch och inte iso vilket överraskade eftersom vi hade all utrustning med. 

En sak bara. Det här när pipen till mjölkautomaten i matsalen är sned och det rinner mjölk över händerna när man trycker dit glaset… Ni som vet, vet. 

Tillbaka ut i spenaten och mer skytte. Nu från 150 meter på rörliga mål. I brist på stridsfordon fick en Hillux duga. Inga direkta konstigheter här heller. Blev svårare ju fortare fordonet åkte men alla vi skyttar nådde kraven för godkänt och oftast mer därtill. Rätt mör i framsida axlar efter en dag med ett pskott konstant på ryggen utöver i matsalen. Någonstans får man dra gränsen. 

Efter middag hade utspisas vidtog plutonens timme. En halvtimme hade tilldelats och det var nog lite väl kort i min mening. Nåväl, det kommer ju fler tillfällen. Nu är det hög tid att ladda om inför en ny vecka. Kroppsskyddet får åter gömma sig i skåpet. Signalskydd och färist står på schemat. Inte boskapsversionen då.

Tillägg: Är hemma nu, fick hastig permis ett par timmar för att hjälpa lilla Flexie som skadat tassen. Eftersom hon är mattes hund mest så var det bara jag som fick kolla tassen. Som tur är så har jag även en djursjukvårdarutbildning (gymnasienivå). Drog ut en metallpigg ur tassen och den smarta vovven förstod att jag hjälpte henne och blev mycket glad. Ska se över det igen imorgon och se om haltandet helt försvunnit. Annars blir det veterinären som planerat såklart. 

God kväll kamrater!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Kristina
    oktober 22, 2017 at 6:56 e m

    😍😍😍😂😍

Leave a Reply